priča nedjeljom

Varaždinac je prebolio koronu i svaki dan vodio dnevnik - ovo je njegova priča

Osnivač nekoć poznate grupe Lord ispričao nam je vlastitu priču o tome kako se jedno obiteljsko slavlje pretvorilo u izvor zaraze. Opisao nam je simptome korona virusa koje je osjećao na početku, što ga je dovelo do bolničkog liječenja, ali i stigmatizaciju koju je doživio kao osoba koja "ima koronu". Tijekom cijelog razdoblja vodio je dnevnik, a mi donosimo njegovu priču...
Objavljeno: 24.10.2020. 20:03

Zadnja izmjena: 25.10.2020. 10:07

Foto: Luka Šalamun

Osnivač nekoć poznate grupe Lord ispričao nam je vlastitu priču o tome kako se jedno obiteljsko slavlje pretvorilo u izvor zaraze. Opisao nam je simptome korona virusa koje je osjećao na početku, što ga je dovelo do bolničkog liječenja, ali i stigmatizaciju koju je doživio kao osoba koja "ima koronu". Tijekom cijelog razdoblja vodio je dnevnik, a mi donosimo njegovu priču...

Božidar Šturm jedan je od naših sugrađanina, Varaždinac, osnivač nekoć poznate grupe "Lord", koje se sjećaju nešto stariji Varaždinci....  Zajedno sa suprugom, 25. rujna ove godine, Božidar je pozvan na jednu obiteljsku svečanost na kojoj se okupilo 30-ak ljudi. Bilo je to "klasično" slavlje, no dan nakon povratka kući uslijedio je telefonski poziv...

Lokal u kojem se održavalo slavlje nije poštivao mjere. Maske nisu nosili čak ni konobari, COVID pozitivan završio je i DJ

- U ponedjeljak me nazvao rođak i rekao "imam lošu vijest". Rekao je da ima pozitivnih i da se treba testirati. I sada, kad razmišljam unatrag: u lokalu u kojemu smo bili, nisu se baš poštivale mjere. Maske nisu nosili ni konobari, čak se zarazio i DJ.

Boljelo ga je i vlasište

Nakon toga telefonskog poziva, Božidar je nazvao svoju liječnicu koja ga je uputila na testiranje. Pokazalo se da je COVID pozitivan. Deset dana liječio se kod kuće, s temperaturom između 37 i 38, a kako se osjećao?

- Boljelo me vlasište, osjećao sam se kao da me pregazio valjak. Bio sam umoran i kašljao. Sedmi, osmi dan, pala mi je temperatura i osjećao sam se potpuno normalno. Nazvao sam doktoricu, rekla mi je: "Sad si slobodan, gotovo je, prošlo je. Nema više testiranja ni lijekova".

Nakon toga Božidar je svejedno tražio da mu snime pluća. Za svaki slučaj, kaže, jer je osjećao kratki dah i imao temperaturu 37. Nakon više različitih pretraga, u bolnici su ga pitali želi li ostati ili neće. Odlučio je ostati da se izliječi do kraja. Isprva je bio sam u sobi, a potom se odjel počeo puniti...

Božidara je boljelo vlasište i osjećao se kao da ga je "pregazio valjak". Bio je umoran i kašljao, a temperaturu je imao između 37 i 38. Završio je u bolnici

Ipak u bolnici

- Dva, tri dana primao sam kisik i infuziju dextametasona. Tako sam tih osam dana prebolio lakše nego mnogi drugi.

Pomoglo mu je, kaže, i to što je sa sobom ponio stvari s kojima je mogao popuniti vrijeme, da ne "bulji u plafon".

- Iz odjela nema ni van ni u unutra, potpuno smo bili zatvoreni i to je za mnoge bilo najgore. Unutra su svi ulazili obučeni u bijelo: ne znaš je li doktorica, sestra ili čistačica, tek se po razgovoru razabire tko je tko. Međutim, svi su se jako trudili oko nas i zato ih moram pohvaliti.

Osjećaj stigmatizacije

Božidar je na kraju koronu prebolio. Uspoređujući je s gripom, koju je preobolio više puta, kaže sljedeće:

- Imao sam prije par puta gripu, kad te sve boli, a ovo je bilo jedna trećina od toga. No, to je moje osobno iskustvo. Mislim da je to tako prošlo jer nemam neke druge bolesti koje bi COVID samo pogoršao.

Krivo mu je, napominje, što je osjetio stigmatizaciju.

Božidar je na svojoj koži osjetio kako se oboljeli stigmatiziraju, a kazivanje konatakata shvaća kao "prokazivanje"

- Vele, "on ima koronu, sad bu mene zarazio", a ne znaju da smo mi koji smo to prošli manja opasnost od drugih. Htio bi svojim primjerom reći da se ne treba panično bojati korone, ali ju svakako treba respektirati.

Okrivanje kontakata nije - "prokazivanje"

Božidar će, međutim, i dalje nosi masku radi drugih ljudi. A ima i još jedna stvar koju napominje kao netko tko je prebolio COVID:

- Kad utvrde da si pozitivan, moraš reći kontakte s kim si bio. Krivo mi je što ti ljudi onda zamjeraju, jer ne shvaćaju ozbiljno situaciju. Ja sam sve rekao s kim sam bio, da se poslije ne bi nešto dogodilo nekome, pa bi možda bio kriv. Mislim da sam dobro postupio. Nitko od prijatelja nije bio pozitivan, malo su odmorili - šali se Božidar Šturm.

Za njega je priča s koronom završila 20. listopada, nakon 10 dana samoizolacije kod kuće te osam dana u bolnici. I drugima želi da njihove priče s koronom imaju sretan završetak, kao što imala i njegova.

- Moja poruka je čuvajte se i ne bojte se - zaključuje ovaj Varaždinac.

Komentari