Tajna skrivana pola stoljeća

Varaždinci u 'Joureku' žive u zgradama kontaminiranim radioaktivnom ciglom?!

Objavljeno: 18.02.2016. 09:52

Zadnja izmjena: 18.02.2016. 09:53

Foto: Siniša Sović

Sve glasnija upozorenja struke kako je Varaždinska županija druga po incidenciji karcinoma u Hrvatskoj, nagnala je starije Varaždince da napokon progovore i o činjenici da su stambene zgrade u 'Joureku' 60-tih godina prošlog stoljeća potajno izgrađene ciglama koje sadrže visokoradioaktivne otpadne proizvode...

Podsjećamo, spomenuto varaždinsko naselje izgrađeno je tijekom ubrzane industrijalizacije bivše FNRJ od 1947. do 1965. godine. Kada su 1961. i 1962. godine niknule prve višekatnice - 'Bartolići' i 'Stupići', njihova izgradnja slavljena je kao velika 'radna pobjeda'.

"Vojna tajna"

No, javnost nije smjela doznati kakav je otrovan građevinski materijal u njih ugrađen, upozorava jedan od svjedoka tih davno prohujalih vremena.  

- Iako je u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bilo dosta ciglana, kod izgradnje naselja u 'Joureku' korištene su jeftine 'crvene cigle' od blata i karakteristični sivo – ružičasti kvadri. Dovoženi su iz Srbije, Slovenije i Bosne, a bila je 'vojna tajna' da se proizvode od nusprodukta u proizvodnji aluminija, šljake iz visokih peći u čeličanama i pepela koji ostaje nakon sagorijevanja ugljena u termoelektranama. Riječ je o radioaktivnim materijalima zbog kojih su Varaždinci desetljećima izloženi povećanom zračenju – naglasio je naš sugovornik koji iz osobnih razloga inzistira na anonimnosti.

Dodao je kako ga čudi da zdravstvena struka i nadležne inspekcije dosad nisu reagirale kako bi se utvrdila razina ionizirajućeg zračenja u stanovima koje i danas stariji Varaždinci kolokvijalno nazivaju - 'koksarama'!

Zahvaljujući pomoći stručnjaka za mjerenje radioaktivnosti Geigerovim brojačem, ovih dana provjerili smo postoji li povećana radioaktivnost u stambenim objektima u Joureku. No, radi izbjegavanja bilo kakve panike, donosimo isključivo usporedbu zvučnih očitanja.

Povećano ionizirajuče zračenje

Napominjemo da je Geiger-Müllerov detektor u osnovi  cijev koja je napunjena plinom. Kada u cijev dospije radioaktivno zračenje, ono ionizira plin i tako se poveća vodljivost plina te kroz detektor poteče kratkotrajna električna struja. To se na slušalici registrira kao signal.

Tako je pri mjerenju radioaktivnosti na fasadi zgrada u POS naselju zabilježeno do 13 signala u minuti, dok su pročelja 'Bartolića' i 'Stupića' imala njih 27. Na unutrašnjim zidovima stanova u POS naselju uređaj je zabilježio 19, 20 i 22 signala u minuti, dok su rekordna – 32 signala zabilježena uz zid stana u jednom od 'Stupića' u Joureku.


- Provedena mjerenja čak i na malom uzorku ukazuju da postoje indicije kako je u zgradama u Joureku prisutno povećano ionizirajuče zračenje. Radioaktivni materijali obično emitiraju alfa čestice, beta čestice ili gama zrake. Alfa i beta čestice mogu biti zaustavljene listom papira ili tankom čeličnom pločom te bi za preciznije mjerenje bilo nužno odstraniti žbuku, nanesenu glet masu i boju sa zidova.

Daleko opasnije su gama zrake koje zahtijevaju deblju zaštitu (olovne ploče), a uzrokuju opekline, karcinom i genetske mutacije – naglasio je stručnjak za fiziku i ovakva mjerenja uz čiju pomoć smo provjerili navode zabrinutih Varaždinaca.

I ne samo njih. Naime, kako doznajemo od mještana Vidovca i u tom kraju je dosta obiteljskih kuća te gospodarskih zgrada zidano spomenutim sivo – ružičasti kvadrima koje je lako prepoznati. Koliko ih ima, nitko sa sigurnošću ne zna.

Narod je sve gledao i šutio

- Ti kvadri imaju potpuno glatku površinu, a proizvodili su se od radioaktivne šljake iz termoelektrane Šoštanj. U Sloveniji je dokazano da ispuštaju radioaktivni plin Radon i radioaktivne produkte koji nastaju njegovim raspadom. Aerosoli se udisanjem ugrađuju u pluća, a kako su ujedno alfa i beta emiteri visoke energije, opasnost po zdravlje ljudi je velika – kaže nam o ovim problemima dobro informirani Vidovčanin.

Nažalost, u našem je kraju ekocid počinila i inženjerija bivše JNA koja je radioaktivnom šljakom nasipavala neuređene poljske i šumske puteve.

- Narod je to sve gledao i šutio, a posljedice su ostale. Bili smo sretni kada su nam uručeni ključevi stanova u Joureku i nitko nije postavljao nikakva pitanja izvođačima radova. Osim moje supruge od karcinoma je dosad umrlo još nekoliko sustanara – zaključio je 90-godišnji Varaždinac koji već 55 godina stanuje u jednom od 'Stupića'.  

Komentari