kolegij ravnatelja

Varaždinska županija: Cilj nam je uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav

Kako je rekao pročelnik Miroslav Huđek, riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama...
Objavljeno: 01.07.2022. 08:27

Zadnja izmjena: 01.07.2022. 08:46

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač zahvaljujući programu "Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno", predstavljenom na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je rekao pročelnik Miroslav Huđek, riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama. Što se tiče "zelenih" smjernica, Županiji je cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

Župan Anđelko Stričak zahvalio je svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima te osvajanju nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

- Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova. 2001. godine u svim našim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isti broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4.801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Nijedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, a danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata, ovakve smjernice jedino su rješenje - rekao je Stričak.

Komentari