komentar

'Mislili ste da je ovo fotkano u Škotskoj? Puna podrška županu Stričaku da Županija ovo zdanje kupi'

Đuras ističe kako podržava ovaj prijedlog te navodi razloge zbog kojih smatra da je to dobar potez župana. Kao prvo, kaže...
Objavljeno: 02.12.2023. 17:15

Zadnja izmjena: 02.12.2023. 17:42

Foto: Dreambox

Ako ste pomislili da je ova fotografija nastala u Škotskoj, pogriješili ste - nastala je kod dvorca Stara Bela u naselju Bela, na samoj granici područja grada Novog Marofa i Ivanca, a riječ je o dvorcu za koji je župan Anđelko Stričak predložio da ga Županija kupi, što je komentirao putem društvenih mreža predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras.

Na Županijskoj skupštini prilikom prezentiranja proračuna za 2024. godinu, župan Anđelko Stričak ove je srijede predložio kupnju dvorca Bela I, a u proračunu je za to planirano 450 tisuća eura. 

Đuras: Ako mene pitate, puna podrška

Đuras ističe kako podržava ovaj prijedlog te navodi razloge zbog kojih smatra da je to dobar potez župana. Kao prvo, kaže kako je dvorac kulturno dobro, a očuvanje kulturne baštine je županija stavila u svoje projekte. Nadalje, time će se potaknuti gospodarski tj. turistički razvoj, eko poljoprivreda, stari zanati i obrti na području od Presečna, Krušljevca, Stažnjevca i ostalih okolnih mjesta.

- Dvorac je sam po sebi interesantan, ima 15 soba, 1.514 metra kvadratnih te nešto više od 32 tisuće metra kvadratnih okućnice. Time se i oživljava bogata priča o povjesnoj važnosti tog kraja. Ako mene pitate, puna podrška – zaključio je u svojoj objavi Đuras.

Bogata povijest dvorca

Podsjećamo, riječ je o dvorcu koji je prvotno izgrađen u obrambene svrhe. Njegov najpoznatiji vlasnik veliki je hrvatski preporoditelj Metel Ožegović koji je iz Bele I stvorio mjesto okupljanja najznačajnijih imena iz Hrvatske tog doba. Nakon II. svjetskog rata u dvorac je smještena škola sa stambenim dijelom za učitelja, a početkom 20. stoljeća je privatizirana.

Komentari