za sve učenice

Varaždinske škole u borbi protiv menstrualnog siromaštva - postavljeni dispenzeri uložaka

Objavljeno: 28.10.2021. 18:36

Zadnja izmjena: 28.10.2021. 18:58

Foto: Facebook

Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji učenicama slabijeg imovinskog statusa financira besplatne uloške, a dogradonačelnik je pokazao kako izgledaju njihovi dispenzeri u školama.

Naime, menstrualno siromaštvo u posljednje je vrijeme česta tema u medijima - rezultati nedavnih istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazali su kako si dio djevojčica ne može priuštiti osnovne potrebne higijenske potrepštine. Grad Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio odluku o financiranju higijenskih uložaka, za što je ranije ove godine rebalansom proračuna izdvojeno 40.000 kuna, a za njihovo financiranje se zalaže i gradski vijećnik Lovro Lukavečki

Projekt se počeo provoditi u varaždinskim školama početkom tekuće školske godine, a dogradonačelnik Miroslav Marković na društvenim je mrežama podijelio fotografiju dispenzera besplatnih uložaka postavljenog u III. osnovnoj školi Varaždin u Biškupcu.

- Tijekom obilaska škole uvjerio sam se da je naša inicijativa o uvođenju besplatnih higijenskih uložaka u potpunosti opravdana. Diskretni dispenzeri dostupni su svim djevojčicama bez obzira na socijalni status. Drago mi je da Rijeka nastavlja našim putem i ovim putem pozivam sve ostale da nam se pridruže u ovom hvale vrijednom projektu - napisao je Marković uz fotografiju.

Komentari