do 11. lipnja

Varteks danas kreće u dokapitalizaciju, cijena dionice iznosi 10 eura

Temeljni kapital se namjerava povećati izdavanjem novih dionica prema odluci glavne skupštine dioničara donesenoj 21. svibnja i to s iznosa od oko 301 tisuće eura na najmanje 401 tisuće eura do maksimalno 2,8 milijuna eura...
Objavljeno: 27.05.2024. 08:22

Foto: Arhiva

Kako piše Index, varaždinska tvrtka Varteks danas započinje upis novih dionica koji će potrajati do 11. lipnja. Namjerava se prikupiti minimalno 100 tisuća eura, a maksimalno 2,5 milijuna eura novog kapitala u svrhu rješavanja financijskih problema.

Temeljni kapital se namjerava povećati izdavanjem novih dionica prema odluci glavne skupštine dioničara donesenoj 21. svibnja i to s iznosa od oko 301 tisuće eura na najmanje 401 tisuće eura do maksimalno 2,8 milijuna eura.

- Povećanje temeljnog kapitala provest će se uplatom u novcu izdavanjem minimalno 9579, a maksimalno 239.464 nove redovne dionice. Upis novih dionica provest će se u jednom krugu, a cijena po dionici utvrđena je u visini od 10.44 eura, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica – navodi Index.

Prijedlog Uprave odbile banke

Podsjećamo, početkom svibnja radnici Varteksa započeli su štrajk zbog neisplate plaća koji je prekinut 14. Svibnja nakon što je zajamčena isplata plaća, a postavljena je i nova uprava Varteksa te je postignut dogovor sindikata s Upravom i dioničarima oko daljnjih aktivnosti. U međuvremenu, kako smo pisali, Uprava kompanije je objavila da je održala sastanak sa Zagrebačkom bankom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak gdje su prezentirali plan stabilizacije poslovanja kao i ponudu društva za podmirenje duga banaka kojim bi se omogućilo da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica što je u subotu odbijeno.

Istaknuli su u svom subotnjem priopćenju i da ih najviše iznenađuje odluka HBOR-a jer je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi, prema njihovim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun za više od 7.4 milijuna eura u idućih godinu dana. Također, napisali su da je Zaba kao komercijalna banka bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Komentari