članak uživo

Foto - Gradski HDZ: 'Pokrećemo isključenje Roberta Gotića iz stranke'

Objavljeno: 14.07.2022. 11:10

Zadnja izmjena: 14.07.2022. 19:10

Foto: Luka Šalamun/Iva Habulan

Gradski HDZ: 'Pokrećemo isključenje Roberta Gotića iz stranke'

Priopćenje za medije Gradske organizacije HDZ-a povodom istrage europskog javnog tužitelja u suradnji s policijom, u vezi projekta 'Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu', prenosimo u cijelosti:

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina očituje se na provođenje dokaznih radnji vezanih uz izvođenje projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu.

HDZ Grada Varaždina podržava rad neovisnih i samostalnih pravosudnih institucija, u ovom kao i u svim drugim slučajevima.

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina danas je donio zaključak o pokretanju postupka isključenja gospodina Roberta Gotića iz HDZ-a. Također, u studenom 2019. godine, Gradski odbor je pokrenuo postupak pred stranačkim Sudom časti protiv Roberta Gotića zbog nedolaska na sjednicu Gradskog vijeća kada se odlučivalo o prijedlogu nagodbe o zamjeni zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest te zbog Gotićevog glasanja suprotno odluci Kluba vijećnika HDZ-a Grada Varaždina, kada je Gradsko vijeće odlučivalo o smjeni Denisa Mladenovića u Upravnom vijeću Gradskih bazena.

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina osuđuje bilo kakvu eventualnu korupciju ili nezakonitosti te se pouzdaje u institucije koje rade svoj posao i na kojima je provođenje svih istražnih radnji u ovom postupku. Interes građana Varaždina je prioritet i jedini interes kojim se vodimo prilikom donošenja zajedničkih odluka, a isto to očekujemo od svih naših članova.

Ovo je rezime današnje akcije Ureda europskog javnog tužitelja u Varaždinu

  • Rano jutros u medijima je odjeknula informacija kako ured europskog javnog tužitelja u suradnji s policijom istražuje tri osobe s varaždinskog područja zbog EU projekta vrijednog oko 30 milijuna eura.
  • Radi se o sumnjama za namještanje natječaja u projektu 'Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu.'
  • Trojica osumnjičenih su bivši gradski vijećnik i poduzetnik Robert Gotić, bivši direktor Varkoma Željko Bunić te Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga i sadašnji direktor tvrtke Ecoenergy.
  • Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita - između ostalog stoji u priopćenju MUP-a.
  • Osim svega gore navedenog, Ured europskog tužitelja za sada ne odaje previše informacija, a nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će se odluka o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.
  • - Meni je kao gradonačelniku Varaždina izuzetno žao što se ovo događa u našem gradu, ali ovo je samo završni pečat nečemu ako stavljate privatni interes ispred javnog, a što o tome misle građani Varaždina oni su to rekli na proteklim izborima i ovo su samo repovi koji se vuku još od prethodne vlasti. Navodno je uhapšen direktor kojega je postavljao Ivan Čehok. Naslijedio sam 30 sudskih sporova, raznih, predstavnici prethodne vlasti imaju nekoliko kaznenih prijava koje se vode, jedna više manje za njih očito ništa ne znači - rekao je danas u obraćanju gradonačelnik Neven Bosilj.
  • - Kao što je poznato u više navrata i to javno, pa između ostalog i na sjednicama županijske skupštine, zalagao sam se da tijela istrage provedu istražne radnje u svim imalo sumnjivim poslovima. Također smatram da im je potom i obveza da javnost obavijeste o ishodu istrage tj. da li je došlo do podizanja optužnice ili odbacivanja prijave. Između ostalog, zato postoje i zato ih porezni obveznici plaćaju. Bez obzira što Varaždinska županija nema udjela u tvrtki Varkom, već je ona u vlasništvu gradova i općina s našeg područja, nadam se da navedena istraga neće ugroziti njeno poslovanje - komentirao je župan Anđelko Stričak. 

Bosilj: 'Navodno je uhapšen direktor kojeg je postavljao Čehok'

Izjavu gradonačelnika Nevena Bosilja prenosimo u cijelosti:

Ovo što se danas događa ima tri komponente: istražnu, upravnu i političku. O istražnoj komponenti ne znamo više od vas novinara, iznenađeni smo, provode se istražne radnje i bit ćemo svi obavješteni o tome. Što se tiče upravne komponente, Grad Varaždin će apsolutno pružiti podršku istražnim organima i svi odjeli, službe, kao i tvrtka Varkom, dat će sve potrebne komponente i biti na dospoziji istražiteljima jer mi nemam što skrivati. Treća je politička komponenta. Meni je kao graodnačelniku Varaždina izuzetno žao što se ovo događa u našem gradu, ali ovo je samo završni pečat nečemu ako stavljate privatni interes ispred javnog, a što o tome misle građani Varaždina oni su to rekli na proteklim izborima i ovo su samo repovi koji se vuku još od prethodne vlasti. Navodno je uhapšen direktor kojega je postavljao Ivan Čehok. Naslijedio sam 30 sudskih sporova, raznih, predstavnici prethodne vlasti imaju nekoliko kaznenih prijava koje se vode, jedna više manje za njih očito ništa ne znači.

 


Stričak: 'Provoditi istrage, ali i obavijestiti o ishodima'

Kao što je poznato u više navrata i to javno, pa između ostalog i na sjednicama županijske skupštine, zalagao sam se da tijela istrage provedu istražne radnje u svim imalo sumnjivim poslovima. Također smatram da im je potom i obveza da javnost obavijeste o ishodu istrage tj. da li je došlo do podizanja optužnice ili odbacivanja prijave. Između ostalog, zato postoje i zato ih porezni obveznici plaćaju. Bez obzira što Varaždinska županija nema udjela u tvrtki Varkom, već je ona u vlasništvu gradova i općina s našeg područja, nadam se da navedena istraga neće ugroziti njeno poslovanje.


9.55

Kako neslužbeno doznaje Hina, a prenosi index.hr, policija je tijekom jutra pretraživala prostore Željka Bunića, bivšeg direktora Varkoma, te Roberta Gotića, predsjednika uprave GK grupe.


9.55

Priopćenje MUP-a

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

8.55

Na području Varaždina u tijeku je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, nova akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)  i policije. Ovaj put se istražuju zloporabe na štetu EU povezane s, kako pišu - namještanjem natječaja oko pročistača. Na meti istražitelja su tri osobe iz Varaždina kojima je policija pokucala na vrata s nalozima za pretragu, te je navodno riječ o dva poduzetnika i jednom djelatniku komunalnog poduzeća.  Vrijednost spomenutog projekta je, neslužbeno doznaju, 30 milijuna eura.  Uskoro opširnije.
 

Komentari