novosti

Velik dio građana uskoro bi mogao ostati bez vozačkih dozvola? Evo detalja

Objavljeno: 07.06.2022. 08:25

Zbog predloženih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, velik broj građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole - upozorila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).  

Kako prenosi Poslovni.hr, prema predloženome, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova pacijenata te bi tako bili dužni prijaviti policiji ako su vozačke sposobnosti ugrožene. To bi moglo u tešku situaciju dovesti oko 2.500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe. 

- Najgore je to što će ova odredba dovesti do gubitka povjerenja na relaciji liječnik-pacijent što može imati katastrofalne posljedice na kompletan zdravstveni sustav. Prođe li ovakav Vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede već se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole - navode iz KoHOM-a.

Kako zaključuju, zakonski će se odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u te se može očekivati da će na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose.

Komentari