AKTUALNA SITUACIJA

"Virus kod nas još uvijek neumorno cirkulira" upozoravaju iz varaždinskog Stožera

Objavljeno: 09.05.2021. 12:39

Zadnja izmjena: 10.05.2021. 09:27

Virus kod nas još uvijek neumorno cirkulira, upozoravaju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Jučer je poslano više od 2.000 poziva na cijepljenje putem platforme cijepise.zdravlje.hr – provjeravajte pretince svoje e-pošte, dodaju iz Stožera jer se pozivaju sve dobne skupine.

Jučer je u Ludbregu bio organiziran peti ovotjedni punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno 636 doza cjepiva. U kombinaciji s cijepljenjem u ordinacijama liječnika obiteljske medicine tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 11.000 osoba.

Kako bi zadržali ovu dinamiku cijepljenja, a najavljene su još veće količine cjepiva, pozivaju sve građane Varaždinske županije da što prije iskažu svoj interes za cijepljenjem i to primarno putem prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr.

Pratite e-poštu!

Zavod za javno zdravstvo je intenzivirao slanje poziva osobama prijavljenima putem platforme, tako da je za očekivati da će i novoprijavljeni ubrzo primiti poziv na cijepljenje. Važno je samo da redovito pratite pretinac e-pošte koji ste naveli prilikom prijave, jer se ponuđeni termin mora potvrditi unutar 24 sata. U slučaju da termin nije bio potvrđen, iskazani interes se ne briše nego se novi poziv šalje nakon što se pozovu svi ostali prijavljeni putem platforme. Samo tijekom jučerašnjeg dana poslano je preko 2.000 poziva na cijepljenje.

Na cijepljenje se sada pozivaju apsolutno svi prijavljeni putem platforme cijepise.zdravlje.hr, bez ograničenja na dobnu skupinu, a istovremeno se cjepivo kontinuirano distribuira i liječnicima obiteljske medicine za primjenu u njihovim ambulantama.

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 490, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 1001.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 175 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 79 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 9 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 26 osoba, od kojih 22 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 581 uzorak pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 33 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 20 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.758 osoba pozitivnih na COVID-19, a preminulo je 505. Aktivnih slučajeva je 872.

Nije vidljiv silazni trend

-  Još uvijek bilježimo veliki broj hospitaliziranih s težim kliničkim slikama uzrokovane bolešću COVID-19, a nažalost nije vidljiv još ni silazni trend kod broja novozaraženih, tako da u Varaždinskoj županiji nikako ne možemo govoriti o završetku trećeg vala. Iako cijepljenje sada dobro napreduje, upozoravamo da primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela. Upravo stoga pozivamo, prije svega osobe koje još nisu primile cjepivo, ali i one koji su tek nedavno primili prvu dozu cjepiva, da zadrže razinu opreza, jer virus kod nas još uvijek neumorno cirkulira. – napominju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Komentari