urbana regeneracija

Gradit će se rotori, uklanjati zgrade... Vlada prihvatila Varteks kao strateški državni interes

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.06.2021. 08:43

Zadnja izmjena: 24.06.2021. 08:43

Povjerenstvo za strateške investicije je u ožujku predložilo Vladi da se Varteksove nekretnine u Varaždinu proglase strateškim projektom Republike Hrvatske, a ovaj je prijedlog Vlada jučer i prihvatila.

  • Planira se Muzej Varteksa, dječji vrtići, park... Nekretnine vrijede 19 milijuna eura, više ovdje.

Projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" vrijedan je 182,7 milijuna kuna i podijeljen je u dvije faze, objasnio je ministar Tomislav Čorić. Prva faza uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, a druga realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom.

- Unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju se ujedno i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone. Kao posljedica realizacije tog strateškog projekta stvorit će se uvjeti za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije, kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu. Projekt će uz ostalo i znatno pridonijeti održavanju i razvoju poslovanja Varteksa i očuvanju postojećih radnih mjesta - navodi se uz ostalo u obrazloženju Vladine odluke. 

Komentari