prestanak epidemije

Vlada će objaviti kraj epidemije: policija ima važnu obavijest ako su vam istekli dokumenti

Objavljeno: 11.05.2023. 09:20

Zadnja izmjena: 11.05.2023. 09:20

Foto: Ilustracija (Arhiva)

Vlada će donijeti odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, a odluka je najvažnija onima kojima je tijekom trajanja epidemije istekla valjanost osobnih dokumenata, budući da oni od danas imaju 30 dana za zamjenu nevažećih isprava.

Kako prenosi Poslovni.hr, odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim. Prijedlog HZJZ-a uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

Podsjetimo, nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja iste godine izmijeno niz zakona. Zbog toga su se osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. 

Komentari