''ponašajmo se odgovorno''

Voditeljica odjela za infektologiju: Na Covid odjele primamo sve veći broj mlađih pacijenata

Voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin Elizabeta Dvorski rekla je kako se u posljednje vrijeme sve veći mlađih pacijenata prima na COVID odjele. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.11.2020. 08:27

Zadnja izmjena: 24.11.2020. 10:47

Voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin Elizabeta Dvorski rekla je kako se u posljednje vrijeme sve veći broj mlađih pacijenata prima na COVID odjele. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti.

Samtim time, Dvorski poručuje mladim ljudima kako ne bi smjeli podcjenjivati korona virus. - Oni, kada budu zaprimljeni na naš odjel najčešće već imaju tešku kliničku sliku, kao što je obostrana upala pluća što iziskuje dugotrajnije liječenje i puno sporiji oporavak. Biti mlad, odnosno spadati u mlađu populaciju danas ne znači i da ste zdravi. Upravo u toj populaciji, što zbog genetske predispozicije, što zbog samog načina života imamo jako puno osoba s kroničnim bolestima - rekla je Dvorski i dodala kako na  odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni i pazili na prehranu.

''Drugi pacijenti su zakinuti''

Kako ističe Dvorski, osiguravanjem kapaciteta za pacijente pozitivne na Covid, drugi pacijenti ostaju zakinuti za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi. Veliku ulogu u spriječavanju zaraze, govori Dvorski, igra smanjivanje kontakata s ukućanima na minimum, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija površina, pranje ruku.

- Ovo predblagdansko vrijeme koje je pred nama je izazovno. Nemojmo hrliti u trgovačke centre, dućane, postoje i drugačiji način kupovine. Nemojmo se zadržavati na mjestima gdje ima više ljudi. Obiteljska okupljanja svedimo na minimum, neka budu intimnija, a opet posebna. Poštujmo mjere i propise koji su nam upućeni, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih. Kako bi očuvali zdravlje svojih bližnjih, a to je nešto što uvijek jedni drugima zaželimo za Božić i Novu godinu, prijeđimo onda ove godine s riječi na djela – zaključila je Dvorski.

Komentari