izvještaj stožera civilne zaštite

"Stvari su pod kontrolom, stotinu osoba pod nadzorom, apeliramo na higijenu i odgovornost"

Stotinu osoba u Varaždinu pod zdravstvenim je nadzorom zbog mogućnoti da su mogle biti zaražene korona virusom, ali nema zabrane javnih okupljanja, te se jedino starijim osoba i kroničnim bolesnicima ne proporuča boravak na mjestima s većim brojem ljudi....
Objavljeno: 05.03.2020. 16:00

Zadnja izmjena: 05.03.2020. 16:16

Foto: Luka Šalamun

Stotinu osoba u Varaždinu pod zdravstvenim je nadzorom zbog mogućnosti da su mogle biti zaražene korona virusom, ali nema zabrane javnih okupljanja, te se jedino starijim osobama i kroničnim bolesnicima ne proporuča boravak na mjestima s većim brojem ljudi.

Rečeno je to na današnjoj medijskoj konferenciji Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, kojom prilikom je potvrđeno kako je druga zaražena osoba također iz Varaždinske županije, iako se moglo čuti kako je riječ o osobi iz Međimurja. Oba muškarca u dobi su od 30-ak godina, te s relativnom blagim simptomima. Kod prvooboljeloga temperatura se povukla, dok se kod drugoga muškarca povlači.

Glede osoba koje su pod nadzorom, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin rekao je sljedeće: „Barem jednom dnevno dužne su se javiti dežurnome epidemiologu, njihovo stanje se nadzire, te se apelira na njihovu odgovornost“. Vugrin je, međutim, naglasio kako osobe nisu „pod prismotrom“ niti u „kućnom pritvoru“, zbog čega je vrlo važna upravo "njihova odgovornost za sugrađane".

VELIKA VAŽNOST OSOBNE HIGIJENE

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić i načelnik Vugrin posebno su apelirali na osobnu higijenu, istaknuvši kako se institucionalno stvari prate na dnevnoj razini, te se komunicira s nadležnim državnim ustanovama i obavještavaju se lokalne ustanove. Prostori za prihvat eventualno novoobljelih su prošireni, jedan bolnički kat je potpuno izoliran, a bude li potrebe – prostor će se još i povećati.

"Ovisimo o nečijoj iskrenosti"

Vezano uz glasine kako se jedan od zaraženih muškaraca nije pridržavao upute o samoizolaciji, Vugrin je rekao kako nadležna tijela i u tom slučaju ovise o odgovornosti i iskrenosti zaražene ili potencijalno zaražene osobe. No, naglasio kako se „mapiraju sve osobe koje su bile u kontaktu s nekom od zaraženih osoba“.

Komentari