primjer dobre prakse

Zamjenik Paljak postignute obrazovne standarde predstavio ravnateljima škola iz cijele Hrvatske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.11.2019. 10:04

Zadnja izmjena: 20.11.2019. 10:05

Zamjenik župana Tomislav Paljak je pred ravnateljima škola iz cijele Hrvatske i brojnim uzvanicima na stručnom skupu u Vodicama održao predavanje o tome kako je Županija u posljednjih 15 godina uspješno razvijala obrazovni sustav u okviru svojih nadležnosti.

- Varaždinska županija je 2005. godine, nakon što je dobila osnivačka prava nad 33 osnovne i 14 srednjih škola, postavila cilj da uspostavi sustav jednakih šansi s ravnomjernim socijalnim i pedagoškim standardom, istovremeno pokrećući razvojne programe. S ponosom mogu reći da smo u tome uspjeli, o čemu jasno govore podaci. Izgradnjom i dogradnjom škola po modelu JPP-a u razdoblju od 2005. do 2009. godine omogućili smo da 94 posto škola nastavu organizira u jednoj smjeni. Time smo uspostavili ravnomjerni pedagoški standard u urbanim i ruralnim sredinama, ali i osigurali prostorne uvjete za razvojne i druge važne programe, među kojima je program produženog boravka – naveo je Paljak, koji je predavanje održao na poziv predsjednika Udruge Nikice Mihaljevića. 

S ciljem da se uspostavi ravnomjerni socijalni standard, Županija je prva u Hrvatskoj uvela besplatni prijevoz srednjoškolaca, koji je kasnije preuzela cijela država.

- Čak 30 posto djece iz pojedinih dijelova županije 2005. godine nije upisivalo srednje škole, pri čemu je glavni razlog bila previsoka cijena prijevoza. Uvođenjem besplatnog prijevoza postigli smo da srednje škole danas upisuje čak 99,88 posto osnovnoškolaca. Uveli smo i besplatne udžbenike po modelu dokupa, otkupa i razmjene, zatim socijalne stipendije za učenike i studente, a uz to i studentske kredite. U razdoblju od 2017. do 2019. u našoj županiji je broj studenata udvostručen – naveo je Paljak.

Prva u Hrvatskoj Varaždinska županija je pokrenula i centre izvrsnosti, a i dalje prednjači po uvođenju novih programa kao što je robotika, uvedena ove školske godine.

- Još 2010. smo uveli e-dnevnik u svim školama, za što je nabavljeno 800 prijenosnih računala, a rano učenje informatike organizirano je u svim školama od prvog do četvrtog razreda. Uključeno je 79 posto učenika, pri čemu su nabavljena 204 prijenosna računala za područne škole. Istovremeno, kontinuirano radimo i na postizanju ravnomjernog socijalnog standarda. Uveli smo besplatne školske obroke za sve učenika osnovnih škola koji primaju dječji doplatak, a njih je 36 posto. Prvi u Hrvatskoj smo lani pokrenuli program sufinanciranja školskih obroka i za srednjoškolce u riziku od siromaštva. Uz to, i dalje ulažemo i u samu infrastrukturu putem projekata energetske obnove školskih objekata, za što smo osigurali i bespovratna europska sredstva – istaknuo je zamjenik župana. 


 

Komentari