pad proračuna

ZAPIS VREMENA Varaždinska politička elita za eVaraždin komentirala pad proračuna Grada Varaždina

Objavljeno: 29.12.2016. 20:38

Foto: Arhiva

Budući da nakon današnje osmosatne sjednice Gradskog vijeća Proračun Grada Varaždina za 2017. godinu ipak nije izglasan, za komentar smo upitali vodeće političare grada Varaždina.

Gradonačelnik GORAN HABUŠ kaže kako je neizglasavanje proračuna sramota, te da vijećnici, koji nemaju nikakvog opravdanog razloga, dovedu grad u krizu.

- Sutra ćemo predložiti privremeno financiranje, sutra ćemo znati što to sve znači za grad, od čega će se sve odustati i čega sve neće biti u prvim mjesecima. Pravi proračun se može donijeti tek u kolovozu, što znači da je projektno 2017. izgubljena. – zaključio je Habuš.

ALEN KIŠIĆ: 'Vijećnici su rekli svoje'

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a, ALEN KIŠIĆ je samo kratko rekao kako je demokracija odlučila.

- Vijećnici su rekli svoje, demokracija je volja većine, a većina je rekla svoje. – rekao je Kišić. Vezano uz potencijalno odlučivanje o Privremenom financiranju, SDP će ga podržati te se u tome pridružuje Robertu Podolnjaku, zaključio je Kišić.

ZLATAN AVAR: 'Ovakav rasplet me nije iznenadio'

ZLATAN AVAR je ovom prilikom istaknuo da ga ovakav rasplet nije iznenadio.

- Ništa čudno, bilo je očekivano. Već se neko vrijeme to i naziralo da cijelo vijeće i neki vijećnici neće podržati, a sve je kulminiralo ovim zadnjim izmjenama koje je inicirao SDP. Dok mi moramo amandmane podnositi 48 sati prije sjednice, SDP to učini večer prije. Klasična trgovina u režiji SDP-a. – rekao je Avar.

Isto tako, Avar ne vidi  problem u Privremenom financiranju, te će ga podržati.

DAMIR HABIJAN: 'Ovo je kraj prve faze političkog života grada'

Kako su u HDZ-u od početka bili protiv proračuna, istaknuo je DAMIR HABIJAN. – Kako se mijenjao proračun, tako smo i mi isticali razloge zašto smo protiv. – rekao je Habijan i pritom dodao kako ovo nije odluka radi koje bi netko trebao likovati ili se radovati, već da je ovo završetak jedne faze političkog života grada i uvertira u drugu, u ono što će se događati u svibnju.

- Vezano uz Privremeno financiranje, vidjet ćemo što će gradonačelnik Habuš predložiti u ovih par dana do kraja godine. – zaključio je Habijan.

ŽELJKO BUNIĆ: 'Proračun je pun nerealnih želja'

- Radi se opet o tome  da je proračun bio nerealan, neostvariv, pun različitih želja koje se ne mogu realizirati. Moja sreća je da su to prepoznali vijećnici, a mi smo ukazali na puno toga. Najgore od svega je to što nas je gRadonačelnik dočekao potpuno nepripremljen sa netransparentnim proračunom u kojem brojke prihoda i rashoda nisu bile čitljive. – istaknuo je ŽELJKO BUNIĆ.

Napomenuo je Bunić pritom kako će Odluku o Privremenom financiranju  podržati, jer ne vjeruju da bi Povjerenik to nešto bolje napravio.

NATALIJA MARTINČEVIĆ: 'U gradu nema projekata'

Iz redova Reformista, NATALIJA MARTINČEVIĆ napominje kako je očekivala da će se to dogoditi godinu prije, jer je postalo evidentno da u varaždinu nema projekata. Također je istaknula: 'Gradonačelnik nije riješio problem smeća zbog kojeg je i došao na vlast, već se to samo zakompliciralo, a ovo što se dogodilo danas je rezultat toga.'

- Nije riješeno ništa od onoga što je naslijeđeno, u gradu nema projekata, a Varaždin je na samom dnu ljestvice od gradova i spada u one gradove koji nisu ništa realizirali iz EU fondova. – zaključila je Martinčević.

RADIMIR ČAČIĆ: SDP na palubi Titanica

Njezin stranački kolega, RADIMIR ČAČIĆ napominje da zasigurno gore od ovog ne može. 'Čini mi se da je trebalo prilično vremena, dakle 3 godine do trenutka kad je postalo potpuno jasno svim političkim opcijama da način na koji se vodi grad nije dobar, da su svi problemi koji su zatečeni kad je vlast preuzela mandat ostali i povećali se, a nijedan nije riješen. Bez obzira na sve, bolje ikad nego ikad.'

Čačić se ovom prilikom dotaknuo i SDP-a: 'SDP ni sad nije preuzeo odgovornost, nažalost se pokazuje da SDP ni u trenutku kad je svima jasno na koji način se vodi grad i da rezultata nema nikakvih, SDP i dalje stoji na palubi Titanica i pleše i pjeva zajedno s HNS-om. '

IVAN ČEHOK: 'Saltomortale SDP-a'

Bivši gradonačelnik, IVAN ČEHOK ističe kako su oporbenjaci vrlo točno detektirali da je riječ o jednom proračunu koji je u najmanju ruku nedemokratski i na rubu zakona, te kako je potpuno nedemokratski preko noći mijenjati stavke proračuna.

- Najviše me iznenadio Saltomortale SDP-a – s obzirom na odluku gradskog odbora da neće podržati proračun, a onda su, vjerojatno pod utjecajem Zagreba pristali na truli kompromis i tako kompromitirali svog kanidata Alena Kišića.  – izjavio je Čehok i pritom se pita što će tek biti kasnije, ako već sad Zagreb diktira politiku SDP-a.

Komentari