potpisivanje u u petak

Započinje preseljenje varaždinske gradske knjižnice i čitaonice u novouređene prostore

U petak će u prostoru varaždinske palače Ritz biti potpisan ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom,  zgrade za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.01.2021. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2021. 12:17

U petak će u prostoru varaždinske palače Ritz biti potpisan ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom,  zgrade za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice.

Ugovor će potpisati gradonačelnik Ivan Čehok i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mario Šoštarić točno na dan kada je na poticaj Metela Ožegovića 1838. godine,  osnovana prva u Hrvatskoj, narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu. Tim svečanim činom počet će preseljenje varaždinske gradske knjižnice i čitaonice u novouređene prostore.

Novouređeni prostor od 2 tisuće kvadratnih metara predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju. U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija. 

Knjižnica ima više od 300.000 jedinica građe od koje će većina biti smještena na novoj lokaciji u samom središtu Varaždinu, na adresi Franjevački trg 2-4. Uz prostor za korisnike i prostor za skladišta i zaposlenike, u podrumu palače Ritz, inače zaštićenog kulturnog dobra, bit će prezentirane vrijedne zbirke koje knjižnica ima. Između ostalog bit će izložene ilirska zbirka i zbirka Gustava Krkleca na čijem stolu je i potpisan ugovor, te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića. U novim prostorima knjižnice će također biti mjesta da se javnosti predstavi niz zanimljivosti poput originalnog poziva Metela Ožegovića, zatim razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu  Krklecu i mnoge druge zanimljivosti. 

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon preseljenja, tijekom ožujka.

Komentari