najveći eu projekt obnove u hrvatskoj

ZAVRŠENI RADOVI! Evo kako izgleda obnovljena Minerva u Varaždinskim Toplicama

Završila je obnova Minerve u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, čime je uspješno priveden kraju najveći EU projekt energetske obnove u cijeloj Hrvatskoj.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.09.2020. 10:30

Zadnja izmjena: 16.09.2020. 10:35

Završila je obnova Minerve u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, čime je uspješno priveden kraju najveći EU projekt energetske obnove u cijeloj Hrvatskoj. Vrijedan je 83,5 milijuna kuna, dok je cjelokupno ulaganje, uključujući i radove na uređenju van samog projekta iznosila 96,5 milijuna kuna.

Nova fasada, vanjska stolarija i integrirana sunčana elektrana dio su ulaganja koja su pretvorila objekt u energetski učinkovit, ali i promijenila vizuru cijeloga grada. Moderniziran je sustav grijanja, ventilacije, hlađenja i klimatizacije te je zamijenjena unutarnja rasvjeta, sve s ciljem ušteda na energentima koje će iznositi milijun kuna godišnje. Ogroman zahvat odvijao se na čak 30.000 kvadrata, a ugrađeno je više od 600 novih vrata, prozora i staklenih stijena, 14.000 kvadrata toplinske izolacije i gotovo 4.000 visokoučinkovitih LED svjetiljki. 

- Međutim, radovi time nisu stali. Županijski vijećnici su Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju na sjednici Županijske skupštine u srpnju jednoglasno dali suglasnost za dodatno zaduživanje putem dugoročnog kredita do 20 milijuna kuna za građevinske i obrtničke radove te opremu - poručuju iz Varaždinske županije.

U Minervi, objektu koji je star 40-ak godina i bio je u lošijem stanju nego što se pretpostavljalo, došlo je do potrebe za dodatnim, vantroškovničkim radovima. Rekonstruirano je krovište unutarnjih bazena, a uređen je i trg Minerva. Uz to, rekonstruirane su elektroinstalacije u sobama, odrađeni su soboslikarski radovi, sanacija lođa, ulaznih vrata soba i kupaonica, a u tijeku su radovi na rekonstrukciji toplovoda od Minerve do kotlovnice. Također su rekonstruirane instalacije antenskog sustava, vatrodojava, kao i kanalizacijska instalacija sanitarnih i oborinskih voda.

Što se još obnavlja?

Radovi se odvijaju i na drugim objektima budući da se putem EU projekata energetski obnavljaju svi smještajni objekti, čak 51.000 kvadrata bolničkog kompleksa. Novo ruho dobivaju smještajni i terapijski objekti s ukupno 450 soba: Konstantinov dom i Konstantinova kupelj datiraju iz 1779. godine, Lovrina kupelj iz 1871., a Terme su izgrađene 1973. - Najveće ulaganje tek predstoji, a to je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine, koje će početi čim završi postupak javne nabave. Time će ukupna ulaganja iznositi više od 250 milijuna kuna - poručuju iz Varaždinske županije. 

 

Komentari