Kako poručuju iz varaždinskog rodilišta, točnije dr. Ivana Risek, v.d. pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, zbog nedavnog je incidenta u rodilištu došlo do nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravilu ponašanja. 

Podsjetimo, nedavno je u javnost izašla priča kako se ginekolog u rodilištu sukobio s prijateljicom koja je bila u pratnji rodilje. Prema tome, prema novoj nadopuni, pratnja rodilje u porođaju može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner sukladno Obiteljskom zakonu te životni partner sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola. Kako podsjeća Risek, prisustvo partnera porođaju moguće je tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o Kućnom redu rodilišta, tijeku poroda, načinom vođenja istog, mogućim trajanjem, kao i mogućim komplikacijama.

Kako ističe, rađaonica je jedno vrlo ozbiljno radilište i kao takvo mjesto nulte tolerancije na incidente. - Obzirom na učestale konflikte pojedinih osoba u pratnji rodilja u našoj rađaonici s medicinskim osobljem, učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja te time i ometanja liječnika i primalja u obavljanju poslova u rađaonici, a sve je eskaliralo nedavnim događajem u rađaonici, prilikom čega je ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više rodilja koje su se u tom trenutku našle u rađaonici, a time i indirektno sigurnost njihove nerođene djece – Stručni kolegij Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin jednoglasno je istaknuo potrebu nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u našoj rađaonici – izjavila je Risek.

 

 

Ključne riječi: incident, rodilište,

Komentari

03.10.2019. 12:35h Zadnja izmjena: 03.10.2019. 12:48