prijedlog izmjene zakona

Zbog povišene temperature ili migrene biste mogli ostati bez vozačke dozvole - evo detalja

Objavljeno: 25.11.2021. 09:57

Zadnja izmjena: 25.11.2021. 09:57

Foto: Ilustracija

Ukoliko u Hrvatskom saboru bude izglasana obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača i oduzimaju im vozačku dozvolu, to bi moglo rezultirati nepovjerenjem pacijenata prema liječniku.

Kako prenosi Jutarnji.hr, predložena je izmjena zakona koja bi uvela obvezu obiteljskim liječnicima da prosuđuju jesu li njihovi pacijenti uslijed uzimanja terapije za određene bolesti poput zubobolje, migrene ili konjunktivitisa sposobni za vožnju. Ipak, Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić smatra kako se će tom izmjenom zakona narušiti odnos između pacijenta i liječnika. Kako tvrdi, nisu jasne ni dijagnoze za koje bi liječnici izdavali zabranu vožnje, kao ni mjera u kojoj liječnik može subjektivno procijeniti je li vozač sposoban za upravljanje motornim vozilom nakon uzimanja određene terapije.

- Pacijenti će zbog straha izbjegavati liječnika ili će prešutjeti svoje stvarno stanje. Isto tako, ako liječnici budu snosili odgovornost za to što nekome nisu 'oduzeli' vozačku i za to budu plaćali visoke kazne, svaki će liječnik, vjerujte, prijavljivati sve odreda jer će time zaštititi sebe. Sve to će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu. Ljudi će također ostajati bez vozačke dozvole, a njihov će odgovor biti da će izbjegavati liječnike obiteljske medicine i odlaziti privatnicima, koji neće imati obvezu prijavljivanja. U ovoj će se situaciji kupovati i lijekovi na crnom tržištu, kako ne bi bili evidentirani u medicinskom kartonu. Nadam se da ovaj prijedlog zakona neće biti izglasan jer će voditi u nered i nepovjerenje - rekla je Ban Toskić.  

Komentari