NOVA DIREKTIVA

Zbogom jednokratnoj plastici - evo što se sve ukida od srpnja

Objavljeno: 03.06.2021. 10:22

Zadnja izmjena: 03.06.2021. 10:22

Foto: Ilustracija

Ovog ponedjeljka objavljene su smjernice o pravilima Europske unije o plastici za jednokratnu upotrebu radi smanjenja količine otpada.

Kako prenosi Jutarnjiplastika čini više od 80 % morskog otpada koji se nalazi u morima, od čega jednokratni predmeti od plastike čine 50 %. Kako bi se smanjio utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebice vodeni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, Europski je parlament donio smjernice kojima se također nastoji promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima. Osnovni problem koji se tom direktivom nastoji riješiti je ispuštanje plastičnog otpada u morski okoliš kako bi se recikliranjem ostvario kružan životni ciklus plastike.

Države članice Europske unije zbog direktive (EU) 2019/904 moraju do 3. srpnja ove godine osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu više ne stavljaju na tržište EU.

Proizvodi koji više neće biti dostupni za kupovinu su plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići i žličice za miješanje napitaka, štapići namijenjeni pričvršćivanju na balone, kao i plastične šalice, spremnici za hranu i piće izrađeni od ekspandiranog polistirena te svi proizvodi od oksorazgradive plastike. S druge strane, za proizvode poput ribolovnog alata i vlažnih maramica nastojit će se ograničiti njihova upotreba. 

Komentari