KORONAVIRUS

Želite putovati izvan granica RH? Od danas za to možete dobiti covid putovnicu

Objavljeno: 01.06.2021. 14:21

Zadnja izmjena: 01.06.2021. 14:22

Foto: Ilustracija

Takozvana zelena putovnica ili covid potvrda, dokument je s kojim će biti omogućen prelazak preko granice u zemljama Europske unije.

Kako prenosi Jutarnji, digitalnu covid potvrdu je od danas moguće dobiti u Hrvatskoj, a Njemačka, Italija i Danska su također od danas spremne izdavati taj dokument. Potvrde su dostupne putem sustava e-Građani ili u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako potvrdu mogu dobiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom, no samo ako je od primitka prve doze cjepiva proteklo 22 dana. Do sada je ovu digitalnu potvrdu dobilo 15 tisuća osoba, a cijeli bi sustav trebao za cijelu EU stupiti na snagu 1. srpnja.

- Sve skupa 13 zemalja se uspješno konektiralo na taj europski pristupnik vezan za covid-potvrde. Što se tiče prelaska granice, ovisit će o drugim zemljama, ali ono što je najvažnija poruka je da svi koji imaju potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili sve granične prijelaze. Sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od prijelaza da vidite kako je to zamišljeno - rekao je Božinović

Komentari