COVIDGO

Želite sudjelovati na okupljanjima? Bit će Vam potrebna ova aplikacija

QR kod bit će dokaz jednog od tri uvjeta za ulazak na okupljanja, a mobilna aplikacija olakšat će i ubrzati njegovo očitavanje...
Objavljeno: 25.06.2021. 09:04

Zadnja izmjena: 25.06.2021. 09:04

Foto: Ilustracija

Ulaz na okupljanja bit će lakši i brži uz novu mobilnu aplikaciju CovidGO. Ona sadrži jedinstveni QR kod te je dokaz da je osoba cijepljena, preboljela ili negativna na covid-19.

Kako prenosi Dnevnik.hr, ova aplikacija je besplatna i ne sadrži osobne podatke građana, već ih samo prenosi u obliku QR koda. Na ulazu na okupljanja provjeravat će se uvjeti za ulazak sudionika. Također, ako je potvrda valjana, ekran će se prikazati u zelenoj boji, no ako potvrda iz nekog razloga nije valjana, ekran će se zacrveniti. Postavlja se pitanje može li se potvrda krivotvoriti te može li se na okupljanje ući s tuđim mobitelom, no takvo se djelo smatra krivotvorenjem te kazna može biti i do godine dana zatvora. Aplikacija je trenutno dostupna na Apple App Store-u, a uskoro ju možemo očekivati i na Google Play Store-u.

- Odgovornost i nadzor je na organizatoru. Organizator mora organizirati službe, zaštitarske ili bilo kojeg drugog vida koje će nadzirati ulaske u određene prostore. Samim time zaštitari mogu zatražiti osobnu kartu da mogu usporediti jedno i drugo - rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut za Dnevnik.hr. 

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako je Slovenija od jučer na granične prijelaze uvela pojednostavljeni sustav čitanja digitalnih potvrda s QR kodom koji će od početka idućeg tjedna djelovati u punom opsegu

Izvor fotografije: https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/

Komentari