od 21 sat do ponoći

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta večeras će biti osvijetljena zelenom bojom

Objavljeno: 29.07.2022. 18:12

Zadnja izmjena: 29.07.2022. 18:12

Grad Varaždin se i ove godine uz još tridesetak hrvatskih gradova i općina priključuje obilježavanju Dana svjesnosti o gastroshizi, vrlo rijetke urođene mane.

Tim povodom će u subotu, 30. srpnja 2022. godine, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu od 21 sat do ponoći biti osvijetljeno zelenom bojom.

The Global Gastroschisis Foundation je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem gastroshize te njihove roditelje i liječnike, a u Hrvatskoj djeluje preko Margarete Lovković iz Varaždina, majke djevojčice rođene s gastroshizom. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Kod beba rođenih s gastroshizom, veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.

Kao i u svijetu i u hrvatskim će se gradovima, kao znak podrške, znamenitosti osvijetliti zelenom bojom. Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a po prvi puta uključile su se i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz ovih država izradile motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.

Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti lokalnim volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

Komentari