kreće sezona

Zimska služba Varaždinske županije poručuje kako je spremna za novu sezonu

Objavljeno: 08.11.2021. 12:16

Zadnja izmjena: 08.11.2021. 12:46

Zimska služba u potpunosti je spremna za sezonu 2021./2022. Pripremne radnje su obavljene i što se tiče lokalnih i županijskih cesta - rečeno je danas na konferenciji za medije u Županijskoj palači.

Župan Anđelko Stričak je rekao kako se na području županije puno gradi, od aglomeracije, saniraju se klizišta, obnavljaju se kolnici, a grade se i nogostupi. - Na području Varaždinske županije uz 45 kilometara autocesta i 216 kilometara državnih i brzih cesta o kojima brigu vode Hrvatske autoceste, odnosno Hrvatske ceste, postoji i 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta koje održava Županijska uprava za ceste. Zimskoj službi želim što manje posla, a svim sudionicima u prometu poručujem da maksimalno paze i poštuju propise - rekao je župan.

Zimska oprema

- Zimski uvjeti su stanje kada je kolnik prekriven snijegom ili poledica te treba izbjegavati nagla kočenja, skretanja te treba voziti prilagođenom brzinom. Zimska oprema obavezna je od 15. studenog do 15. travnja iduće godine – rekao je voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec dodavši da se zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone smatraju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Davor Bobičanec iz Poslovne jedinice Hrvatskih cesta je rekao kako su svi planovi za održavanje 216 kilometara državnih cesta odrađeni, a Hrvatske ceste spremne su za zimsko održavanje. Dodao je kako se provode radovi na aglomeraciji na državnim cestama 2 i 35, te da će do 17. studenog biti stavljen prvi sloj asfalta, te će se promet moći nesmetano odvijati, a radovi na kolniku državnih cesta od 17. studenoga do 15. ožujka neće se izvoditi.

Zimske dionice cesta

Inače, zimske dionice cesta su čitava dionica D2, odnosno Podravska magistrala od Dubrave Križovljanske do Hrašćice, jugozapadna obilaznica grada Varaždina, od Turčina spojna cesta do autoceste te čitava dionica autoceste. Od prošle godine proširene su zimske dionice cesta na državnu cestu DC 3, odnosno od Međimurske ulice iz smjera Međimurja preko istočne obilaznice grada Varaždina, preko Novog Marofa pa sve do Mirkovca.

Komentari