aktivna suradnja

Župan Čačić u radnom posjetu Eisenstadu: ''Gradišće je naš prirodni partner s kojim danas započinjemo aktivniju suradnju''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.09.2019. 15:26

Zadnja izmjena: 18.09.2019. 15:27

Župan Radimir Čačić danas je posjetio Eisenstadt, sjedište Gradišća te tako realizirao plan pokretanja aktivne suradnje s austrijskom saveznom pokrajinom u kojoj žive brojni Hrvati.

Teme sastanka bile su obrazovanje, kultura, turizam i obnovljivi izvori energije. O navedenim temama raspravljali su u cilju identificiranja zajedničkih točaka i daljnjih mogućnosti za suradnju. Podsjetimo, Sveučilište Sjever već surađuje s Fachhochschule Burgenland u Eisenstadtu na međunarodnom združenom prekograničnom doktorskom studiju „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“. Suradnja je već započeta i kroz organizaciju Svečanog bala Varaždinske županije, na kojem su predstavnici gradišćanskih Hrvata bili uvaženi gosti, kao i odlaskom delegacije Varaždinske županije na čelu sa županom Čačićem na 72. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Schönbrunnu.

Osim toga, Gradišće je i dio Saveza Alpe-Jadran kojim predsjedava župan Čačić. Na konferenciji povodom 40 godina suradnje na alpsko-jadranskom području u studenom prošle godine održan je preliminarni sastanak s predstavnikom Gradišća Christianom Illditsem (tada predsjednikom pokrajinskog parlamenta koji je i sada bio prisutan na prijemu u Eisenstadtu) na temelju kojeg je dogovoren posjet delegacije Varaždinske županije.

- Hrvatska manjina nam je jako važna i mi radimo ovdje sve kako im ne bismo oduzeli identitet, a stoga je gotovo nevjerojatno da ne postoji uspostavljena suradnja niti s jednom hrvatskom županijom – rekao je guverner Doskozil.

Župan Čačić se s njim složio. - Gradišće se nameće kao prirodni, logični partner jer osim gospodarske, postoji i emocionalna potreba Gradišćana za održavanje veza s domovinom - istaknuo je župan Čačić.

Na sastanku je najavljeno pokretanje bliske suradnje osnovnih i srednjih škola u Gradišću i u Varaždinskoj županiji – razmjena učenika i nastavnika, zajedničko organiziranje seminara i uključivanje u kurikulume.

- Iduće godine planiramo u suradnji sa Sveučilištem Sjever i Glazbenu školu Varaždin podići na razinu konzervatorija, pa će se i time otvoriti nove mogućnosti - rekao je župan Čačić. Dodao je da Joseph Haydn konzervatorij iz Eisendstadta može postati mentorski studij u tom procesu.

Na sastanku su čelni ljudi Burgenlanda i Varaždinske županije dogovorili i razmjenu iskustava na području upotrebe obnovljivih izvora energije budući da se od Gradišća ima što naučiti – oni su, naime, predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije iz kojih zadovoljavaju 150 posto svojih potreba. Podcrtana je i mogućnost bliske suradnje kulturno-umjetničkih društava iz Gradišća s onima iz Varaždinske županije na idućim izdanjima festivala tradicijske kulture FolkoFonije, ali i najavljena mogućnost gostovanja ansambla LADO u Eisenstadtu s programom „Neka sunce sjaji svima“ posvećenom Hrvatima van domovine.

U cilju formaliziranja suradnje, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji s Gradišćem na idućem Svečanom balu Varaždinske županije.

Komentari