30. obljetnica

Župan Stričak odao počast poginulim braniteljima kod spomen-područja Trokut Novska

Objavljeno: 30.10.2021. 10:05

Zadnja izmjena: 30.10.2021. 10:05

Kod spomen-područja Trokut-Novska održano je svečano obilježavanje tridesete obljetnice početka vojne akcija „Orkan“ odnosno početka oslobađanja zapadne Slavonije.

Svečanosti je uz predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanović, ministra branitelja Tome Medveda te nekoliko kolega župana prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji pripadnika Husarske garde.

- Na zapadnoslavonskom bojištu odali smo zahvalu svima koji su na njemu branili našu domovinu, a isto tako smo se prisjetili svih hrvatskih branitelja koji su izgubili živote. S područja Varaždinske županije ovdje je ratovala 5. bojna 1.A brigade TIGROVI. Ono što je bitno za naglasiti je da svi ističu njihovu požrtvovnost i junaštvo. Upravo su to vrijednosti koje moramo prenosite na mlađe naraštaje, jer svako vrijeme nosi svoje izazove i svoje heroje - rekao je Stričak.

Tridesetoj godišnjici su nazočili mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga,  pa tako i varaždinska Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi”  te njen predsjednik Tomislav Kranjčec. - Hvala županu na dolasku, ovo je prvi puta da  jedan naš župan nazoči obljetnici i ponosni smo na to. Inače, na novljanskom bojištu je živote dalo 22 pripadnika naše postrojbe i neka im je vječna slava – rekao je Kranjčec.    

Podsjetimo , vojna akcija „Orkan“ započela je 29. listopada 1991.godine i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Trokut je ime motela smještenog na raskrižju nekoliko prometnica u Novljanskim brdima, na pola puta između Novske i Lipika. Prije rata je motel bio izuzetno posjećeno izletište lokalnog stanovništva, no zbog ratnih prilika je zbog svog strateškog smještaja postao mjesto oko koje se vodila bitka.

Komentari