štete od 60 do 100%

Župan Stričak proglasio elementarnu nepogodu od tuče za Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum

Objavljeno: 20.06.2024. 13:41

Zadnja izmjena: 20.06.2024. 13:41

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za Grad Novi Marof te za Općinu Breznički Hum.

Naime, Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum 16. lipnja pogodila je prirodna nepogoda tuča s velikim razmjerima štete i to prvenstveno na voćarskim, vinogradarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama. Prve procjene šteta, navode iz Županije, na poljoprivrednim kulturama kreću se od 60 do 100 posto. Isto tako, na nekim dijelovima naselja u općini Breznički Hum velike su štete i na komunalnoj infrastrukturi, cestama i lokalnim putevima. 

- Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta zaprimilo je 19.6. zahtjeve Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum za proglašenjem prirodne nepogode. Uvidom u spomenute zahtjeve utvrđeno je da su isti podnijeti sukladno citiranoj odredbi članka 3. st.4. ZUUPPN te da su ostvareni zakonom propisani uvjeti za proglašenjem prirodne nepogode na navedenom području. Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko povjerenstvo - navode iz Varaždinske županije.

Županijsko povjerenstvo prijavljene konačne procjene štete dostavlja Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta. Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko ili gradsko povjerenstvo.

Komentari