prijem

Župan Stričak sa članovima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije

Objavljeno: 01.09.2022. 13:57

Zadnja izmjena: 01.09.2022. 13:57

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se inače svake godine obilježava 30. kolovoza  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak susreo se sa članovima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

Župan je tom prilikom naglasio kako članovima Udruge koji još uvijek traže svoje najmilije Domovinski rat još uvijek traje.

- Nažalost, tako dugo dok ne nađu posmrtne ostatke svojih najbližih za  ove drage ljude neće biti mira ni spokoja. Tek kada će imati prilike zapaliti svijeću i odati počast na grobu biti će malo smireniji. Na svim institucijama je da  kao i do sada ulože maksimalni napor da se pronađu nestali - rekao je župan te pružio podršku radu i aktivnostima Udruge.

Zahvalivši se na prijemu, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije je rekao kako je 11. rujna 1991. godine 185 djelatnika zasebne postrojbe PU Varaždin upućeno na smjenu u Vukovar gdje su ostali  do njegovog pada. 

- Od 185 policajaca, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih te se petorica još uvijek vode kao nestali. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobađanja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske "Roda"gdje su četiri djelatnika smrtno stradala dok se jedan vodi kao nestali. Traži se i nestali pripadnik "PUMA" Miroslav Harča - rekao je.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir je istaknula kako je u Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina 1.434 osoba te mjesto ukopa 398 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.832 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata. 

Komentari