Nastavno na veliki broj upita građana vezano za razna okupljanja i društvene događaje, a nakon jučerašnje press konferencije Stožera civilne zaštite RH, županijski Stožer daje sljedeću obavijest:

Odluka o ograničenju društvenih okupljanja od 12.10.2020. ne odnosi se na sva društvena okupljanja. Izuzete su kulturno-umjetničke izvedbe, kino projekcije, sportska natjecanja, svadbene svečanosti, posljednji ispraćaji, vjerski obredi i razne izložbe. Takva okupljanja na županijskoj razini mogu biti uređena drugačije i to na prijedlog županijskih stožera. Stoga do opoziva ili izmjene ostaje na snazi Odluka o uvođenju nužne epidemiološke mjere ograničenja svadbenih svečanosti za područje Varaždinske županije s ograničenjem do 100 uzvanika, a važeće ostaju i dosadašnje upute i preporuke HZJZ-a.

Uvode se i nužne mjere za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 50 sudionika (do sada bilo 100). Organizatori okupljanja navedenih u čl. 2. st. 1.  Odluke o ograničenju društvenih okupljanja od 12.10.2020. dužni su između ostalog:

  • obavijestiti nadležni područni ured civilne zaštite održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 na  [email protected]  (navodeći: svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja okupljanja, podatke o osobi za kontakt i  očekivani broj sudionika)
  •  voditi pisanu evidenciju sudionika sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a

Za ostala društvena okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba organizatori su obavezni, najkasnije 5 dana prije planiranog okupljanja,  putem centra 112 na e-mail  [email protected] zatražiti suglasnost od županijskog stožera, a isti (stožer) je obavezan sukladno epidemiološkoj situaciji i procjeni odgovoriti u roku 48 sati (dati/odbiti suglasnost).

Isto tako je jučer donesena Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, koja dodatno propisuje mjesta na kojima je nošenje maski od danas obvezno. Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na sljedećoj poveznici.

Najnovije informacije

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 224 uzoraka. Što se tiče izvora zaraze, u 10 slučajeva radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba od čega je njih 7 unutar jedne tvrtke, dok je za jednu osobu izvor zaraze nepoznat. Radi se o osobama mlađe i srednje životne dobi, a svi se za sada liječe kod kuće.

Komentari

13.10.2020. 14:48h Zadnja izmjena: 13.10.2020. 14:48