u muzeju za umjetnost i obrt

U Zagrebu predstavljene Varaždinske barokne večeri

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.06.2017. 09:30

Zadnja izmjena: 08.06.2017. 09:37

Foto: vbv.hr

Nakon Budimpešte, Varaždinske barokne večeri predstavljene su u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt. Najveći festival rane glazbe u Europi koji kroči prema petom desetljeću svog održavanja ove će godine zahvaljujući suradnji s Republikom Mađarskom biti most suradnje između dvije susjedne zemlje, čulo se na ovoj konferenciji za medije.

O značaju Baroknih večeri koje su do sada ugostile već brojna poznata svjetska imena i glazbenike koji njeguju autentično izvođenje barokne glazbe govorio je njihov umjetnički ravnatelj Davor Bobić, ističući posebnosti Festivala koji će ove godine u Varaždin i druge gradove koji su domaćini VBV-a ugostiti vrsne mađarske glazbenike.

- Dolazi u Varaždin niz vrijednih solista, zborova i ansambla koji će u prekasnim baroknim zdanjima izvoditi djela baroka, dajući publici prigodu da upozna i mađarsku baroknu glazbu.- istaknula je predsjednica Žirija VBV-a Zdenka Weber dodajući kako će i ove godine u programu biti zastupljena hrvatska barokna glazba.

- Varaždinske barokne večeri ne održavaju se samo u Varaždinu, već i u šest susjednih županija, čime su se proširile daleko izvan matičnog grada -  rekla je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Mađarski veleposlanik u RH József Zoltán Magyar naglasio kako je Mađarska počašćena što ima prigodu biti zemlja partner 47. Varaždinskih baroknih večeri.

Predstavljanju programa Festivala koji će se održati od 23. rujna do 4.listopada nazočili su brojni gosti, čelni ljudi veleposlanstava Izraela i Belgije, te sponzori, koji su zajedno s novinarima razgledali pod vodstvom ravnatelja MOU-a Miroslava Gašparovića netom otvorenu izložbu «“Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici”. Nakon Zagreba, program 47. Varaždinskih baroknih večeri bit će predstavljen idućeg tjedna u Zalaegerszegu, te potom u Pečuhu i Szombathelyu, a u rujnu već tradicionalno u Beču.

Komentari