koga volimo slušati?

eTV: Varaždin sluša jedno, okolni gradovi i općine drugo, a Rozga i Thompson cijelu županiju zaobilaze

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.07.2017. 12:57

Zadnja izmjena: 28.07.2017. 13:30

Svi jako dobro znamo kako se o ukusima ne raspravlja, ali kada je glazba u pitanju svakako je zanimljivo vidjeti koji su to izvođači popularni u našem kraju. Ovom našom malom analizom pokušali smo obuhvatiti koncerte glazbenika u našoj županiji u proteklih godinu dana. Naravno da u obzir nismo uzeli nešto manje popularne izvođače, ali se tu svakako nalaze ''predstavnici'' određenih glazbenih žanrova.

Što se Varaždina tiče, gotovo možemo zaključiti da je Špancirfest predstavnik ukusa grada, ili to barem želi biti. Prošle godine festival je od domaćih izvođača ugostio MassimaHladno pivo i TBF, dok će ovu godinu festival obilježiti nastup Natali Dizdar i Vatre. Izuzetak nekog urbanog stila prošle godine bio je koncert Zvonka Bogdana, a ove godine u Varaždin dolazi dašak Dalmacije uz koncert Klape Masline, Contra i Harija Rončevića. Što se stranih izvođača tiče, treba svakako izdvojiti Manu Chao koji je prošle godine privukao iznimnu pozornost javnosti.

Kod kazališta ili ispod šatora?

Urbana scena u Varaždinu prisutna je u Rogozu i na Kazališnom trgu. Inače, ugostiteljski objekti preferiraju manje poznate tamburaše ili bendove u usponu, a iskorak radi Kavana Ivana koja je spremna angažirati npr. Matu Bulića i Jolea - dakle veće (čitaj skuplje) zvijezde. I dok zabavna glazba nije toliko popularna u samome Varaždinu, to ne vrijedi za okolne gradove i općine koji, čini se, baš preferiraju zabavnu glazbu i tamburaše. Tu svakako treba izdvojiti Dražena Zečića koji je više puta nastupio u našoj županiji, zatim Gazde, Lidiju Bačić, Maju Šuput, Mejaše i Matu Bulića. Zanimljiv je fenomen Mate Bulića – „najpoznatijeg Hercegovca“. Dok u Kneginec dolazi zbog dijelom hercegovačkog sastava stanovništva, zanimljivo je da dobro prolazi i u Ivancu, te ga možemo svrstati u šire prihvatljivu narodnu muziku.

Kod zabavne glazbe treba također spomenuti i Učiteljice i Tarapanu Band koji su također u posljednje vrijeme više puta nastupili u našoj županiji, vjerojatno zaslugom upornosti njihovog menadžmenta. Što se tiče pop rock scene, Opća Opasnost definitivno prednjači u našem kraju, ali ne smijemo zaboraviti i Parni Valjak koji je također česti gost u našoj županiji, no to je ''klasika'' široko prihvatljiva publici.  

Đorđe Balašević broj 1, narodnjaka baš nema

Kada pogledamo koncerte u varaždinskoj Areni, jedni od najposjećenijih koncerata bili su definitivno Božićni koncert Đorđa Balaševića, posebno obožavanog u ovom gradu, ali i Željak Joskimovića, Dine Merlina, i dr. Koncerti nacionalnih top izvođača uvijek su posjećeni, a pritom još valja izdvojiti Tonija Cetinskog, Gibbonija i Olivera te naravno Severinu čiji je posljednji koncert sa Sašom Matićem doživio manji uspjeh od onoga koji je ranije održala sama. U Varaždinu dobro prolazi i Halid Bešlić, a svi oni uglavnom nastupaju u varaždinskoj Areni. Zanimljvo, Jelena Rozga nikad nije nastupila u Varaždinu, dok u Međimurju često pjeva. Thompson je također na posljednjoj turneji zaobišao Varaždin, iako u Međimurju često nastupa. Na poziv organizatora 2014. godine nastupio je u Ludbregu, ali je koncert prekinula kiša.

Što se tiče turbofolka ili narodne glazbe, premda se sluša, neki će reći - u svakom drugom kafiću, valja primjetiti da izvođači tog profila baš i ne gostuju u našoj županiji. Pamti se npr. koncert Miroslava Ilića u Sračincu i Duška Kuliša u Vidovcu. Što se tiče modernog ''istočnog zvuka'' koji se oslanja na narodnjački melos, organiziranih koncerata nije bilo, pa čak ni u klubovima premda je još do prije nekoliko godina u centru Varaždina znala nastupiti i Sandra Afrika. 

U eTV prilozima pogledajte dašak atmosfere na nekima od održanih koncerata:

 

 

 

 

 

Komentari