Duh zajedništva osjetio se u ludbreškom svetištu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 07.09.2014. 19:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Ludbreg

Izvor: galerija-images/Sveta nedjelja u Ludbregu

U jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu posvećenom Predragocjenoj Krvi Isusovoj proslavljena je još jedna Sveta Nedjelja...

Papa Leon X. prije više od 500 godina odobrio je štovanje relikvije Predragocjene Krvi Kristove i obdario ludbrešku crkvu oprostima koji se mogu primiti kod velikih slavlja u čast Predragocjene Krvi pod određenim uvjetima.

Uoči misnog slavlja, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli podignutoj u čast Presvete Krvi, održana je procesija od župne crkve Presvetog Trojstva u kojoj je pokaznica s relikvijom euharistijskog slavlja uz molitvu i pjesmu prenesena na oltar zavjetne kapele. Procesija je prošla središtem Ludbrega, čije su ulice i trgovi na Svetu nedjelju već tradicionalno prepuni hodočasnika koji u prošteništu žele zadobiti potpuni oprost.

Rijeke hodočasnika od ranih jutarnjih sati stizale su u župnu crkvu kako bi se poklonile Presvetoj Krvi i Presvetom sakramentu, izrekle svoje molitve i preporuke, pristupile sakramentu pomirenja kod brojnih ispovjednika koji su satima neumorno ispovijedali u cinktoru crkve i kod zavjetne kapele, te sudjelovale u pobožnostima i euharistiji kao središnjem i najvažnijem hodočasničkom sadržaju koji je osobito u Ludbregu, u središtu svih duhovnih događanja.

Glavnu hodočasničku misu predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Uoči svete mise sve je okupljene u ime Hrvatskog sabora pozdravio Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Prije20 godina Hrvatski je sabor polaganjem kamena temeljca ispunio dan zavjet još iz 1739. Time je započela gradnja najvažnijeg hrvatskog svetišta u kojemu hrvatski i drugi vjernici traže i pronalaze nadu u oporavak. I mi se pitamo što ovo mjesto čini toliko posebnim i zbog čega iz ovoga mjesta izvire tolika snaga okupljanja. Ovo je svetište prožeto simbolikom izgradnje jedinstva i povezanosti s narodom i poštivanja zadane riječi. Tako je i povijesno iskustvo, Hrvatska je uvijek bila najjača kad su narodni predstavnici svjetovne i crkvene vlasti zajedno koračali prema zajedničkim zacrtanim ciljevima. U takvim razdobljima Hrvatska je rasla. Svatko je donosio i doprinosio sigurnosti i uvjerenju da zemlja ide prema naprijed u prosperitet. Danas smo duboko podijeljena zemlja, razdori u društvu su dvojaki, ekonomski i svjetonazorski. Prisjetimo se onog duha zajedništva, one vjere u budućnost, optimizma i vedrine duha koji su postojali prije dvadeset godina i potaknuli ispunjenje zavjeta Hrvatskog sabora na ovome mjestu. Nadamo se da snaga Duha i snaga zajedništva neće biti zaboravljena iz tog vremena. Pozivam na suradnju, toleranciju i dijalog kako bismo konačno našu dragu domovinu pokrenuli prema napretku i stabilnosti - kazao je Josip Leko.

Pozdravnu poruku hodočasnicima uputili su i monsinjor Josip Đurkan, upravitelj svetišta te varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Prva nedjelja u rujnu u Ludbregu je od davnina posebna. Ona baca posebno svjetlo na svaku nedjelju u našem kršćanskom životu. Nedjelja je velika vjerska i kulturna baština koju su nam namijenili naši stari kao dan duhovnih vrijednosti, ne samo kršćanskih, katoličkih nego i općeljudskih. Pitamo se živi li još takva nedjelja u našem potrošačkom i konzumerističkom društvu. I dok pozdravljam predsjednika Hrvatskog sabora i narodne zastupnike u saboru upućujem im vapaj: Ne dajte da nam umre nedjelja - poručio je biskup Mrzljak.

Svetoj misi nazočili su biskupi, svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Riječ je o lijepom događaju koji ima poveznicu i sa Saborom, hrvatskom politikom, ali to je prije svega vjerski, duhovni događaj. Ovdje je danas puno ljudi, a ja volim biti sa svojim sugrađanima. Dobre vibracije ovdje se osjećaju svake godine, a sigurno će i sada biti prisutne i mislim da je dobro da se razvije taj duh tolerancije, duh ljubavi i povjerenja – poručio je predsjednik Josipović.

Euharistijskom slavlju nazočio je ministar Mirando Mrsić, ludbreški gradonačelnik i saborski zastupnik Dubravko Bilić sa suradnicima, župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa zamjenicima, saborski zastupnici, gradski vijećnici Grada Ludbrega, članovi Županijske skupštine Varaždinske županije, predstavnici susjednih općina, brojni drugi politički dužnosnici.

U propovijedi, nadbiskup Puljić napomenuo je kako je ludbreško svetište zbog povijesti i nadpovijesne dimenzije postalo pravo svjetlo istine i učiteljicom životom, obilježeno konkretnim ljudima i hodočasnicima koji su se svojom vjerom upisali u povijest ovoga kraja.

- I evo, punih pet stoljeća vjernici se ovdje okupljaju slaviti sveto euharistijsko slavlje. Lijepo je danas biti dionikom ovoga povijesnoga slavlja. I dok vas još jednom od srca pozdravljam i Bogu zahvaljujem za milost što mogu biti danas dionikom ovoga euharistijskoga slavlja u ovom prošteništu pozivam vas da danas kako smo povezani sa cijelom domovinom i šire, u svoje molitve uključimo sve! Najprije vas ovdje nazočne koji ste došli s tolikim nakanama i molbama, uključimo i vaše drage i mile kod kuće, posebice bolesne i stare koji su sretni što mogu biti dionicima ovoga slavlja i njihovu djecu i njihove mlade. Prinosim na oltar molitve za naše dvije biskupije, mladu, poletnu i perspektivnu Varaždinsku i dobru, staru i poznatu Zadarsku sa svim njihovim radostima i tjeskobama, brigama i nadama. Molimo danas i za navjestitelje Božje riječi i za sve odgovorne u ovoj zemlji – kako bi se učvrstilo blagostanje naroda, siguran mir i sloboda vjere. Sutra započinje nova školska godina, molimo stoga za djecu i mlade, za njihove učitelje i odgojitelje kako bi nam škole postale doista privilegirana mjesta dobrog, ljudskog okruženja gdje će djeca i mladi rasti u kreposti i znanju. Naše su misli ovoga ljeta posebice bile okrenute prema dvjema državama u kojima su ratna žarišta pokazala svu opasnost, strahote, stradanja nevinih ljudi. To su Irak i Ukrajina o kojima su nas mediji obilato izvješćivali, a i papa Franjo u više navrata o tome se očitovao. Molit ćemo i danas, a i sljedeće nedjelje posebno za progonjene kršćane u Iraku, a i diljem svijeta. Da im svane toliko žuđena sloboda. Mi smo na vlastitoj koži osjetili što znači sloboda, a uznemirenim stanovnicima Ukrajine molit ćemo neka Bog daruje mir i spokoj - poručio je nadbiskup Puljić.

Za vrijeme svete mise pjevao je župni zbor Presvetog Trojstva Ludbreg pod ravnanjem Antuna Kranjčeca. Slavlje je završeno pjevanjem hrvatske himne.
{gallery}Sveta nedjelja u Ludbregu{/gallery}

Komentari