PREMIJERNO IZVEDEN MARŠ

Foto - Uz premijeru prigodnog marša obilježen Dan varaždinskog placa

Objavljeno: 18.09.2021. 12:53

Zadnja izmjena: 18.09.2021. 13:30

Foto: Dino Možek

Danas je na najživljem mjestu u gradu, varaždinskome placu, uz premijeru jedinstvene koračnice Davora Bobića, održan ovogodišnji Dan varaždinskoga placa.

Pamtit će se po nastupu puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica i premijernoj izvedbi koračnice Varaždinski plac marš čiji tvorac Davor Bobić ističe kako je svom placu i svome gradu želio darovati jedinstveni suvenir kakav nema nijedna druga tržnica u Hrvatskoj. Osim placa i tržnice, inspiracija mu je bio i sam direktor Ciglar - Iako on misli da je to šala, ja sam stvarno opisao njegovu osobnost i njega kako dobro upravlja ovom tržnicom. Inspiracija mi je svakako ovaj plac koji je mjesto susreta svih Varaždinaca i Varaždinki - poručio je te zahvalio kolegama glazbenicima iz KUD-a Hrvatskih željeznica što su njegovu ideju pretočili u djelo.

Ravnatelj puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica prof. Darko Navoj dodao je kako glazbenici iz orkestra i on osobno, s radošću izvode Bobićeve skladbe te se nadaju da će ih biti još - Skladba je bazirana na našim popularnim pjesmama uz nekoliko 'bobićevskih' dodataka. Nadam se da će se ljudima svidjeti i ući im u uho.

Dan placa nije propustio ni zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković kojeg se nova Bobićeva koračnica posebno dojmila - Varaždinski plac je kultna institucija našeg grada. Ako u subotu ne dođeš na plac i ne kupiš grincajg, sir i vrhnje, nisi Varaždinac. A to što je maestro Bobić napisao koračnicu za naš plac, poseban je doživljaj. Dok slušate, čuje se melodija poznatih pjesama 'Vu Varaždinu na placu' i 'Kovač majstor, potkuj moga konjeka'. Ovo je autohtono i svojstveno samo maestru Bobiću -  naglasio je i pozvao sve Varaždince da dođu i da kupuju na varaždinskome placu kako bi on i dalje ostao onakav kakav grad Varaždin i Varaždinci zaslužuju.

A domaćin, direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar najavio je kako koračnica uskoro dolazi i u CD izdanju - Plac marš je posvećen Danu placa, varaždinskome placu i svim vrijednim ljudima koji ovdje prodaju. Svi zainteresirani će ga moći čuti na CD-u koji ćemo uskoro snimiti u dogovoru s g. Bobićem i g. Navojem.

Osim u glazbenom tonu, plac je svoj Dan, kako se i priliči, proslavio uz dobru hranu. Već poznata gošća iz Vukovara, blogerica Sandra Gašparić, pripremala je grah salatu na zimnicu, a pridružile su se i ženske udruge 'Hajdina', 'Kelemen' i 'Naši cajti'. Najmlađim 'facama s placa', tržnica je darivala besplatno oslikavanje lica. Za glazbeni štimung brinuli su tamburaši iz sastava 'Sedef'.

Komentari