jedinstven u svijetu

Foto - Prvi elektrobicikl za djecu na svijetu proizvodi se u Varaždinskim Toplicama

Botz Bike, čiji je proizvođač NABA Technology iz Varaždinskih Toplica, nastao je kada je vlasnik tvrtke Nikica Antolković na guralicu svog dvogodišnjeg sina stavio bateriju.
Objavljeno: 31.10.2021. 06:32

Zadnja izmjena: 31.10.2021. 06:32

Foto: Luka Šalamun

Prvi električni bicikl za djecu na svijetu proizvodi se u Varaždinskim Toplicama, a sastavljen je gotovo u potpunosti od dijelova proizvedenih u Hrvatskoj.

Botz Bike, čiji je proizvođač NABA Technology iz Varaždinskih Toplica, nastao je kada je vlasnik tvrtke Nikica Antolković na guralicu svog dvogodišnjeg sina stavio bateriju. Naime, tvrtka je tijekom korona-krize "uhvatila" nešto slobodnog vremena te je vlasnik s voditeljem projekta Hrvojem Magdićem osmislio prvi dječji elektrobicikl. Kako kažu izumitelji, Botz Bike je izazvao zanimanje roditelja i djece gdjegod se pojavio te je taj mini projekt prerastao u ozbiljan projekt.

Dječji elektrobicikli jedinstveni su na tržištu, a iako su fokusirani na europsko tržište, izumitelji Botz Bike-a kažu kako su već nekoliko upita dobili i iz Amerike. Osim guma i kočnica, svi se dijelovi proizvode u tvrtki NABA Technology, a njihov je cilj uskoro napraviti proizvod čiji će se svi dijelovi proizvoditi u Hrvatskoj. Elektronika potrebna za pogon elektrobicikla također je hrvatski proizvod.

- Bicikle zasad radimo u dvije veličine, za djecu od 2 do 6 godina te od 6 do 8 godina, no planiramo dizajnirati i elektrobicikl za odrasle. Aluminijska konstrukcija Botz Bike-a izdrži i težinu odrasle osobe, a zajedno s baterijom teži svega deset kilograma. Baterija pri umjerenoj brzini može izdržati dva sata neprestane vožnje, dok je maksimalna brzina koju može postići 25 km/h, no ona se može regulirati putem mobilne aplikacije – objasnili su izumitelji te rekli kako isporuku prvih proizvoda planiraju u ožujku iduće godine.

Komentari