varaždinske barokne večeri

Foto - Raznolika prva subota: od koncerta uz kavu do plesa i glazbe u Irish corneru

Objavljeno: 25.09.2022. 11:56

Zadnja izmjena: 25.09.2022. 11:56

Koncertom ansambla Camerata Garestin u varaždinskoj palači Sermage započela je prva festivalska subota Varaždinskih baroknih večeri.

Ivana Lazar, Josipa Bilić, Berislav Puškarić, Dani Bošnjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar poveli su okupljene na glazbeno putovanje kroz baroknu ostavštinu glazbenika od sjevera do juga Europe. U isto vrijeme, u subotnje prijepodne, u Glazbenoj školi održana je prva barokna radionica za mališane. Na radionici djeca su na interaktivan način upoznala život Johanna Sebastiana Bacha i neke od njegovih kraćih poznatijih skladbi. Spajajući glazbu i pokret polaznici radionice imali su priliku svirati na čembalu, te su zaplesali francuski menuet.

Keramičari su i ove godine pokazali kako barok može utjecati na njihovo stvaralaštvo i pripremili odlične radove koje su izložili u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu na temu "Volim ba-rock". Izložba koja je dio programa "Total baroque" ostaje postavljena do 23. studenog. I ove godine jedan je od koncerata na baroknom festivalu pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a. Održan je u Uršulinskoj crkvi, a na njemu su se predstavile mlade glazbenice iz Irske okupljene u ansambl Dagda.

Održan je sinoć i prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina. U crkvi u Svetom Jurju na Bregu u Međimurskoj županiji nastupili su Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar i Krešimir Has. Šarolika i raznovrsna festivalska subota završila je druženjem uz glazbu, ples i irsku gastronomiju u Irish corneru na Kapucinskom trgu u kojem je gostovao i irski chef Stephen Breslin. 

Komentari