radionice

Foto - Ovako je jučer izgledao RezervArt: Deseci djece iz Zagreba stigli na predavanja

Objavljeno: 13.10.2021. 08:40

Zadnja izmjena: 13.10.2021. 08:40

Jučer su četvrti razredi srednje škole Dugo Selo iz Zagreba posjetili Rezervart u sklopu projekta koje s Nikolom Vudragom provode profesorice Simona Košnjak i Helena Ivanac Perutka pod nazivom STEM i art u RezervArt-u.

Učenici su u suradnji dva predmeta, strojarstva i likovne kulture, preslušali predavanje Nikole Vudraga o umjetnosti "živjeti od ili za umjetnost" i Marina Kramarića "javni prostor i pravo na njega" u kojem su se osvrnuli na široko područje djelovanja, ali i spoj umjetnosti i arhitekture. Zašto se baviti ili ne baviti umjetnošću ili arhitekturom, koliko pojedinac doprinosi zajednici ili samoj prepoznatljivosti prostora u kojem djeluje te promišljanja i izvedbe projekata samo su neke od tema koje su učenici prošli u prvom djelu programa. U drugom dijelu terenske nastave jedna se skupina pridružila Pauli Banić i Leu Friščiću u modeliranju iz gline, a druga skupina Nikoli Vudragu u stvaranju iz željeza.

Nikola Vudrag se osvrnuo na terensku nastavu. -Učenici su mi bili sjajni, nakon uvodnog predavanja na kojem su mi postavili generacijski zanimljiva pitanja, u praktičnom sam djelu prvo dobio strojare s kojima sam prošao sve alate i sve legure materijala, prošli smo pitanje kako napraviti, a zatim nakon njih teoretičare s kojima sam raspravljao što i zašto napraviti. Na kraju su oba razreda dobili male metalne predmete koje smo izrađivali, što za zbornicu, što za razred. Meni je bilo super, ako sam motivirao barem jednoga od njih pedeset, bit ću sretan - rekao je Vudrag kojem nije ovo prvi put da se bavi takvim gostovanjima ili predavanjima. 

- Za razliku od šire skupine koju smo ugostili tokom festivala, gdje ne znate tko će vam doći sa kakvim afinitetima i idejama, ovo je bila školski i generacijski uža skupina učenika s kojima je lakše proći program. Bila sam u početku skeptična oko koncentracije, to je ipak 50 mladih ljudi koje treba zainteresirati, no Nikola je sjajno otvorio priču i zaintrigirao ih da i pitaju, i sudjeluju u kreativnom procesu zvanom umjetnost - rekla je Paula Banić dodajući kako se nada da će ugostiti još takvih razreda, terenskih nastava ili izleta da mladim ljudima demistificiraju ideju o umjetnosti.

Komentari