Melitine crtice iz modne svakodnevice: Svatko od nas ostavlja svoj fotoprint

Objavljeno: 16.03.2015. 08:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Prve zrake ranoproljetnog sunca bude uspavanu prirodu i mame nas da izađemo, prošetamo šumom, udahnemo svježeg zraka i sunčeve topline.

Budi se priroda ali polagano se budi i naša svijest o tome koliko je naše postojanje zavisno od prirodne ravnoteže, koju smo svojim djelovanjem opasno narušili.

Kada ste zadnji put legli u travu i slušali njen život? Razmišljate li tada o svojem biću i postojanju unutar te veličanstvene cjeline koju nazivamo “priroda”? Osjećate li se kao njen vlasnik ili samo djelić slagalice? U našoj ljudskoj prirodi je da volimo posjedovati, volimo nešto nazivati našim. Tako smo postali vlasnici voda, šuma, planina, otoka, životinja i ljudi...

Pošto se tako smatramo vlasnicima prirode, smatramo normalnim da ju mijenjamo, iskorištavamo i prilagođavamo sebi kako nas je volja. Za nas ljude to se zove napredak.

No sve više postajemo svjesni da naša priroda nije neiscrpna i da smo u mnogočemu već pretjerali. Svatko od nas ostavlja svoj footprint. Razmišljate li o tome kakve proizvode koristite, na koji su način ti proizvodi došli do vas i na koji način njihovi ostaci odlaze od vas?

Svatko od nas je samo djelić slagalice. Jedan mrav ne može ništa, ali kolonija mrava koja zajedno djeluje može pobijediti mnogostruko većeg i opasnijeg protovnika.

Više o modnim savjetima dizajnerice Melite Kukec pročitajte u etjedniku.

Komentari