Nagrađivana drama "Halimin put" u varaždinskom kinu Galerija

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 10.03.2013. 11:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U sklopu ciklusa "Žene u muslimanskom svijetu" u nedjelju, 10. ožujka, s početkom u 18 sati, u kinu Galerija prikazuje se drama "Halimin put".

Film donosi priču o dobroćudnoj muslimanki Halimi (Alma Prica) iz Bosanske Krajine, koja nakon rata u Bosni traži posmrtne ostatke svog muža i sina jedinca koji su likvidirani.

Koristeći DNK analizu, komisija za nestale uspjela je identificirati ostatke njena muža, ali nikako ne mogu pronaći njenog sina. Da bi ga pronašla, Halima mora prvo pronaći svoju davno odbjeglu nećakinju koju nitko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.

Ova snažna drama inspirirana istinitim događajem dobila je Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu (Olga Pakalović), a pulska publika dodijelila mu je rekordnu ocjenu od 4,86 i nagradu Zlatna vrata Pule.

Od niza priznanja koji je ovaj film dobio, uključujući i nagradu publike na Puli 2012., najnovije stiže iz 29. Međunarodnog filmskog festivala u Monsu gdje je dobio Grand prix za najbolji film festivala, glumica Alma Prica osvojila je nagradu za najbolju glumicu, a poseban žiri fondacije Cinefemme iz Brisela također mu je dodijelio nagradu za najbolji film u programu.

Redatelj filma je Arsen Anton Ostojić, a uloge tumače Alma Prica, Olga Pakalović i Mijo Jurišić.

Cijena ulaznice je 15 kuna.

Komentari