do 800.000 eura

Oduvijek maštate o životu u dvorcu? Evo koje možete kupiti u našoj županiji

Objavljeno: 31.10.2021. 06:28

Zadnja izmjena: 31.10.2021. 06:28

Foto: Njuškalo

I dok cijene kvadrata stambenih prostora, posebice stanova koji je skoro duplo skuplji od kvadrata kuće rastu, na „Njuškalu“ smo pronašli nekoliko još skupljih ponuda za prodaju kurija u našoj županiji.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja popularnog internet oglasnika Njuškalo, nekretnine su u Hrvatskoj sve traženije, što donosi i rast cijena istih. Stanovi su od prošle godine poskupili za preko 7 posto, dok su kuće skuplje za 4,5 posto. Tako prosječna cijena kvadrata stana u Varaždinu iznosi 1.169 EUR/m2, a cijena kvadrata kuće iznosi 756 EUR/m2. Usporedivši cijene varaždinskih stanova i kuća s onima u Zagrebu, Zagreb je skuplji za oko 600 eura.

Ipak, za neke nekretnine u Varaždinskoj županiji koje se prodaju na Njuškalu, a koje donosimo u nastavku poredane od najjeftinije do najskuplje, potrebno je posegnuti malo dublje u džep, posebice zbog nužne dodatne adaptacije.

1. Kurija u Gornjem Vratnu, 20.000 EUR

Najpovoljnija od četiri trenutno dostupne kurije na području Varaždinske županije je stara kurija u Gornjem Vratnu stambene površine 481,64 m² te s okućnicom veličine 1.222 m². Kako stoji u oglasu, ovoj višekatnici s 14 soba staroj oko 200 godina potrebna je kompletna adaptacija, a sastoji se od podruma, prizemlja, kata i tavana. Objekt nije pod zaštitom konzervatora.

2. Kurija u Selcima Križovljanskim, 45.000 EUR

U Selcima Križovljanskim, svega 23 kilometara od Varaždina prema Sloveniji, nalazi se stara kurija na prodaju površine otprilike 200 m2 s parcelom ukupne površine 5.029 m2. Ova višekatnica sa šest soba sastoji se od vinskog boltanog podruma, visokog prizemlja u čijem je sastavu i zimski vrt te potkrovlja. Od priključaka, kako navodi prodavač, kurija ima priključak na struju te septičku jamu.

3. Dvorac Bela I, 500.000 EUR

Na prodaju je i dvorac Bela I u blizini lokalne ceste od Ivanca do Novog Marofa, izgrađen 1605. godine. Dvorac Bela I je površine 810 m2 koju čine prizemlje dvorca, prizemlje manje kuće, kat, tavan i kule. Uz dvorac je dodatni objekt, površine 300 m2, a ukupna površina zemljišta oko dvorca iznosi čak 32.669 m2. Kako stoji u oglasu, osnovni materijal, od kojeg je dvorac izgrađen, dobre je kvalitete i ne zahtjeva veća saniranja konstrukcije, no zahtjeva kompletnu adaptaciju po svim vrstama završno obrtničkih i instalaterskih radova. Krovište objekta je obnovljeno i izvedeni su svi priključci na magistralnu infrastrukturu - plin, voda, i struja.

4. Dvorac-Kurija Köröskeny-Rupčić, 800.000 EUR

Najskuplja kurija u trenutnoj ponudi je Dvorac-Kurija Köröskeny-Rupčić u Vinici. Površine je 2.500 m2, a sastoji se od podruma, prizemlja, kata i visokog potkrovlja te ima i priključak struje, vode, plina i telefona. Ima preko 20 velikih spavaćih soba, pet kupaonica, sanitarne čvorove, veliku blagovaonicu, kuhinju, kotlovnicu i niz popratnih prostorija te zeljište od 49.272 m2. Kako navodi prodavač u oglasu, imanje i objekt su pogodni za uređenje kao mini hotel, dom za starije i nemoćne, wellness centar, rehabilitacijski centar, korištenje za neku drugu vrstu poslovne djelatnosti ili jednostavno za korištenje kao vlastitog Dvorca – Kurije.

Komentari