91. OSCARI

OSCARI Evo koji su sve glumci i redatelji nagrađeni zlatnim kipićima 

Na 91. dodjeli Oscara, film 'Zelena knjiga: Vodič za život' proglašen je najboljim filmom, Rami Malek i Olivia Colman najboljim glavnim glumcima, dok se Oscarom za režiju nagrađen redatelj filma 'Roma' Alfonso Cuarón.
Objavljeno: 25.02.2019. 08:52

Zadnja izmjena: 25.02.2019. 09:10

Na 91. dodjeli Oscara, film 'Zelena knjiga: Vodič za život' proglašen je najboljim filmom, Rami Malek i Olivia Colman najboljim glavnim glumcima, dok se Oscarom za režiju nagrađen redatelj filma 'Roma' Alfonso Cuarón.

Zelena knjiga američkog redatelja Petera Farrellyja je trijumfirao na 91. po redu dodjeli filmske nagrade Oscar koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu održala u kazalištu Dolby u američkom gradu Los Angeles u saveznoj državi Kaliforniji.

Priča je o istinitom prijateljstvu izbacivača Tonyja Lipa (Viggo Mortensen) i svjetski poznatog afroameričkog pijanista dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali) koje je nadvladalo rasne i klasne razlike 60-ih godina u SAD-u. Zatim, Oscarom za najbolju sporednu mušku ulogu, osvojio je Mahershala Ali, te Oscarom za najbolji originalni scenarij, koji su zajednički osvojili Nick Vallelonga, Brian Currie i redatelj filma Farrelly.

“Roma” meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona uzela je nagrade za najbolju režiju, najbolju filmsku fotografiju i najbolji strani film, odnosno najbolji film s neengleskog govornog područja.

Najviše "zlatnih kipića", njih četiri, osvojio je film 'Bohemian Rhapsody', biografski film o britanskoj rock skupini Queen. Glumac Rami Malek nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljeg glavnog glumca za ulogu Freddieja Mercuryja, film je osvojio i nagrade za najbolju montažu, najbolju montažu zvuka te najbolji miks zvuka.

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je britanska glumica Olivia Colmanza svoj rad na filmu "Miljenica". Nagradu Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Regina King za svoj rad na filmu "Kad bi Ulica Beale mogla pričati". Marvelov akcijski spektakl Crna pantera osvojio je tri Oscara i to one za najbolji produkcijski dizajn (Hannah Beachler i Jay Hart), najbolju kostimografiju (Ruth Carter) i najbolju filmsku glazbu (Ludvig Goransson).

Komentari