Oskarovac gostuje na Libertas Film Festivalu

Objavljeno: 08.04.2011. 18:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

7. Libertas Film Festival nudi danskog dobitnika Oscara za najbolji strani film, te izbor radova iz Švicarske, Slovačke i Kosova, piše portal Filmski.net

Sedmo izdanje Libertas Film Festivala održat će se od 11. do 17. travnja. Festivalski filmski program uključuje šest službenih programa: europske kandidate za nagradu Oscar, fokus slovačkog filma, program Master, kratke naslove iz kosovske i švicarske kinematografije, kao i presjek aktualnog hrvatskog kratkog filma! Pored filmskog programa, Dubrovnik će kroz tjedan dana i postati edukativni centar za raznorazne grane filmske umjetnosti: festival uključuje čak četiri filmske radionice kao i jednodnevni regionalni filmski forum!

Filmski program LFF-a uključuje mnoštvo filmova različitih zemalja diljem Europe. Glavni program obuhvaća sedam aktualnih europskih filmskih naslova, kandidata za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film: slovački film 'Granica' Jaroslava Vojteka, albanski 'Istok, zapad, istok: završni sprint' Gjergja Xhuvanija, austrijski 'La pivellina' autorskog dvojca Tizze Covi i Rainera Frimmela, švedski 'Moj brat Simon' Andreasa Öhmana, portugalski 'Umrijeti kao muškarac' u režiji Joãoa Pedra Rodriguesa kao i aktualnog dobitnika Oscara – danski film 'U boljem svijetu' renomirane autorice Susanne Bier. Isti program uključuje i domaćeg predstavnika – riječ je o sjajnoj ratnoj drami 'Crnci' u režiji autorskog dvojca Gorana Devića i Zvonimira Jurića!

Program Fokus Slovačka donosi četiri naslova suvremene slovačke kinematografije po izboru Slovačkog filmskog instituta: 'Slijepe ljubavi' redatelja Juraja Lehotskýja, film 'Spokoj u duši' Vladimíra Balkoa, 'Lisice' redateljice Mire Fornay te već spomenuti film 'Granica' redatelja Jaroslava Vojteka. Program kratkog filma uključuje dviju potpuno različite kinematografije, nacije i kulture - Švicarsku i Kosovo. Iz Švicarske stiže deset raznovrsnih igranih i animiranih uradaka sa međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog filma Winterthur, među kojima i kratki film 'Na liniji', najuspješniji švicarski kratki film u posljednjih deset godina koji je 2009. bio nominiran za nagradu Oscar.

Program s Kosova pak uključuje šest kratkih filmova po izboru Samira Karahode, direktora kratkog filma s kosovskog Dokufesta. Pored spomenutih, LFF ove godine uključuje i odabir najboljih domaćih uradaka kratkog metra. Po izboru festivalskog selektora kratkog programa Vanje Vascarca, prikazuje se deset aktualnih hrvatskih kratkih filmova!

Uz filmski program, festival ove godine uključuje i četiri filmske radionice kao i prvi regionalni filmski Forum koji će okupiti niz filmskih profesionalaca iz Hrvatske i svijeta, a uključit će diskusije o aktualnim problemima i temama filmske industrije. Forum će se održati u subotu 16. travnja od 11 do 18h u hotelu Valamar Lacroma, a neke od spomenutih tema biti će: digitalizacija art kina u regiji, promocija europskog i nezavisnog filma u regiji, svjetska animacija u kratkoj formi te koprodukcije u regiji. Kompletan festivalski filmski program bit će prikazan u kinu Sloboda, Valamar Lacroma 'kinu' i Visia kinu, a ulaz na sve projekcije, kao i na Forum, je besplatan!


Filmski.net



Komentari