ni oni sami nisu svjesni

Obišli smo Varaždin i "iskosa" pročitali plakate - što su nam to političari poručivali?

Objavljeno: 13.09.2016. 16:51

Zadnja izmjena: 13.09.2016. 18:28

Izbori su iza nas, promidžba je završena - iako su plakati i dalje ostali polijepljeni po ulicama i pokraj cesta.

Dok su nam još svježa sjećanja (a nekome i rane), pogledajmo pomalo šaljivo i pomalo ozbiljno na ono što su nam plakati poručivali. Jer neke od tih poruka možda i nisu bile uvijek shvaćene onako kako su autori htjeli.

Tko to okružuje Plenkovića?

 

HDZ je izabrao zvučnu riječ "vjerodostojno" kao glavni moto izborne promidžbe.

Već je sama riječ dvosmislena - vjerodostojan je onaj tko je vjeran svojoj riječi, ali je vjerodostojan i onaj tko je vjeran samom sebi. A ovo drugo značenje budi raznolike asocijacije na ne baš daleku prošlost stranke.

Još je zanimljivije slikovno rješenje plakata. Izoštreni lik Andreja Plenkovića okružen je mladim, zamućenim likovima. Gotovo bi čovjek pomislio da je vođa HDZ-a okružen mutnim tipovima. Ukoliko je to poruka - možda je trebalo slikati neke stare stranačke lisce, a ne simpatične mlade.

Plakat koji govori sve

Koalicija za premijera odlučila je napraviti plakat na kojemu će reći baš sve što imaju za reći svekolikom puku. Taktički su ga postavili na samom ulazu u Varaždin (iz smjera Ivanca), računajući valjda na to da će doći do prometnih zastoja, pa će vozači imati puno vremena da studiraju koje bi nam sve bladogati donio izbor Milana Bandića za hrvatskog premijera i tko se sve slaže s tim porukama i gdje se sve one mogu naći i .... tako dalje.

Centarfor s klupe

Građani naše županije vjerojatno su najviše gledali lice ili barem natpis kojim se promicao Milorad Batinić, na listi HNS-a (koji jedva da je i spomenut na tim plakatima). Imali smo ga na jumbo i običnim plakatima, na bannerima, kombijima, na majicama... Svi su oni poručivali da je Batinić igrač s klupe koji sada ulazi u igru i, valjda, preokreće rezultat u korist Sjevera protiv neimenovanog protivnika. Ističu se riječi Zaslužujemo više - iako mi ovdje već imamo Batinića pa ne znamo kako bi on mogao biti više od onog što već imamo...

>> Kombi Hrvatske narodne stranke nekažnjeno parkiran kod placa protivno svim propisima

Sigurnim smjerom prema...?

SDP se opredijelio za parolu Siguran smjer i načinio cijeli serijal vizualno sličnih plakata. Na ovome govore o nastavku gospodarskog rasta i to ilustriraju novogradnjom. Dakle, upravo onim istim putem pumpanja građevinskog sektora kojega je promovirao pokojni Račan, nastavio Sanader, sve dok nije pukao balon i gospodarstvo zaštekalo. Što je je - smjer je zaista siguran.

Brzi Čačićev vlak u utrci s fićekom

Narodna stranka Reformista je odlučila ponoviti istu poruku kao i na prethodnim izborima - njihovim dolaskom na vlast imat ćemo brzi vlak s kojim ćemo stizati iz Varaždina za svega 40 minuta u Zagreb. Jest da to podrazumijeva ne samo brzi vlak nego i potpuno drugačiju prugu - svejedno, zvuči primamljivo (osobito ako ste se ikada vozili našim vlakovima prema Zagrebu i natrag).

Ali su Reformisti imali još jedan zanimljiv vizualni simbol - malenoga ljubičastoga fićeka.

A taj fićek može biti simbol koječega - nečije davne mladosti ili skromnosti ili kvarljivosti i koječega drugog. No, s njime ne možete stići do Zagreba za 40 minuta.

>> Fićek Narodne stranke reformista parkiran u pješačkoj zoni

>> NARODNA STRANKA-REFORMISTI: 'Fićo je bio propisno parkiran'

Komentari