Prirodni pilinzi od riže, šećera i kave biraju se prema tipu kože

Riža je najbolja za osjetljivu kožu, suhoj odgovara piling od šećera jer zadržava vlagu, kava ublažava celulit, a zobena kaša pomaže problematičnoj koži s aknama

Objavljeno: 16.04.2014. 15:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Kod izbora pilinga treba pripaziti da njegova tekstura odgovara određenom tipu kože. Prevelike čestice mogu uzrokovati crvenilo i iziritirati kožu, a presitne je ne mogu pravilno očistiti. Masna i mješovita koža trebaju češće pilinge, najmanje tri puta na tjedan, dok je suhoj koži i koži s aknama dovoljan samo jedan. On će očistiti mrtve stanice kože koje mogu začepiti pore i uzrokovati prištiće te mrlje, piše BirchBox.
Riža
Za osjetljivu kožu najbolji je izbor piling na bazi rižinih mekinja koje mogu zamijeniti usitnjena zrna riže ili rižino brašno. One čiste kožu, ublažavaju kroničnu upalu i obiluju fitinskom kiselinom koja potiče proizvodnju kolagena, a samim time i elastičnost kože.
Piling od riže
Sastojci: tri žlice riže, voda
Priprema: Rižu najprije treba usitniti sve dok ne postane prah. Potom u to dodajte nekoliko kapi vode sve dok prah ne postane pasta i nježno utrljajte na kožu. Na kraju lice jednostavno isperite i osušite ručnikom.
Šećer
Piling na bazi šećera odličan je za suhu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. Nježniji je od onog sa solju i prirodan je izvor glikolične kiseline koja učvršćuje kožu.
Piling od šećera
Sastojci: šećer, maslinovo ulje, eterično ulje
Priprema: Pomiješajte tri šalice šećera, 1,5 šalice maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja po želji. Dobiveni piling kružnim pokretima utrljajte na lice ili tijelo i lagano umasirajte, pa potom isperite. Mješavinu možete spremiti u staklenku i koristiti po potrebi.
Zrna kave
Grubo smljevena zrna kave pomažu mješovitoj koži. Ona potiče cirkulaciju i učvršćuje kožu čime se smanjuju tvrdokorne masne naslage ili celulit.
Piling od kave
Sastojci: zrna kave, šećer, maslinovo ili kokosovo ulje
Priprema: Šalicu zrna kave treba prvo grubo samljeti, pa potom dodati pola šalice smeđeg ili bijelog šećera i šalicu maslinovog ulja. Mješavinu treba utrljati na kožu, ostaviti da djeluje 15 minuta pa potom isprati.
Zobena kaša
Ona pomaže problematičnoj koži s aknama. Ona nježno uklanja nečistoće iz pora i djeluje umirujuće zbog čega je odličan izbor za upaljenu kožu.
Piling od zobene kaše
Sastojci: zob, med, voda, limunov sok
Priprema: U posudu stavite 1/3 šalice zobi, jednu žlicu meda, jednu žlicu maslinovog ulja i jednu žlicu limunovog soka. Sve dobro promiješajte s time da se zob preporučuje prethodno usitniti u mlincu za kavu. Mješavinu utrljajte na kožu, ostavite da djeluje 10 minuta i potom isperite mlakom vodom.
Morska sol
Ona dubinski čisti kožu i najbolji je izbor za grube dijelove laktova i koljena. Nakon čišćenja koža postaje mekša i zategnutija. Piling od morske soli dovoljno je raditi jedanput na tjedan, u suprotnom bi koža mogla postati crvena. Također, ne smije se nanositi oko očiju jer može uzrokovati upalu.
Piling od morske soli
Sastojci: morska sol, maslinovo ulje i limunov sok
Priprema: Pomiješajte pola šalice morske soli, pola šalice maslinovog ulja i jednu žličicu limunovog soka. Mješavinom istrljajte tijelo i isperite pod tušem. Maslinovo ulje možete zamijeniti bademovim ili jojobinim, a limunov sok onim od limete, naranče ili grejpa.

Komentari