Špancirfest 2014: Počinje najpopularniji i najveseliji hrvatski festival

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 22.08.2014. 00:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Ovogodišnji Špancirfest počinje u petak 22., a završava u nedjelju 31. kolovoza.

Kao i svake godine, ulice i trgovi povijesne jezgre Varaždina pretvorit će se u pozornice raznolikog i bogatog programa namijenjenog svim ukusima i uzrastima. U proteklih petnaest godina održavanja, Špancirfest je od lokalnog događanja izrastao u međunarodno prepoznatljivi turistički brand ne samo Varaždina i varaždinske regije, već i cijele kontinentalne Hrvatske.

Radi se o jedinstvenoj kulturno-turističkoj manifestaciji čiji je program sastavljen od kombinacije ulične umjetnosti, bogatog koncertnog programa, umjetničkih nastupa, kreativnih radionica za sve uzraste i mnogih drugih popratnih događanja. Špancirfest u Varaždin svake godine privlači sve više posjetitelja i turista. Posljednjih se godina taj broj kretao oko 200 tisuća gostiju u 10 dana festivala.

Glazbeni program Špancirfesta odvija se na čak četiri pozornice, a na onoj glavnoj ove godine, između ostalih nastupaju: Blondie, Stereo MC's, 2Cellos, Laibach, Parni Valjak, Kawasaki 3P i brojni drugi. Osim njih, na Špancirfestu će se moći uživati u koncertima Amire Medunjanin, Rade Šerbedžije, Lačnog Franca i Tamare Obrovac. Za one željne cjelonoćne zabave i ove je godine organiziran after program na Špancirfest Arena pozornici gdje će nastupiti Petar Dundov, Beltek, Gramophondzie, Mario Kovač i mnogi drugi.

Hrvatska turistička zajednica uvrstila je Špancirfest u Top 10 turističkih događanja u 2014., a posebno priznanje je i uvrštavanje na popis od 10 najboljih hrvatskih festivala prema mišljenju uglednog britanskog "Rough Guides" te ubrajanje Varaždina kao jedno od "52 mjesta koja morate posjetiti u 2014." New Tork Timesa.

Uz koncertni program, posebno mjesto zauzima ulični program, tzv. "novog teatra", koji se odvija na ulicama, trgovima i parkovima povijesne gradske jezgre Varaždina. Grad se pretvara u pozornicu za performere, akorbate i ulične glazbenike koji u izravnom kontaktu s publikom stvaraju posebnu atmosferu. Varaždin i Špancirfest postali su tako i odskočna daska za razne mlade i neafirmirane umjetnike iz Hrvatske, ali i cijele Europe.

Posebna atrakcija svake godine je i Park kreative u kojem je organiziran cijeli niz radionica i kazališnih predstava za najmlađe. Za sve ljubitelje umjetnosti i kreative tu je i poznata varaždinska Uska ulica, u kojoj će se predstaviti mladi umjetnici i dizajneri iz cijele Hrvatske.

Program Špancirfesta možete pronaći na http://spancirfest.com/program-preuzimanje/.

Informacije o ulaznicama dostupne su na www.spancirfest.com/ulaznice.

Komentari