Ulrich Seidl stiže u Motovun

Objavljeno: 13.06.2011. 17:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Kontroverzni austrijski redatelj Ulrich Seidl stiže na ovogodišnji Motovun Film Festival kao laureat festivalskog priznanja Motovun Maverick, piše Filmski.net

Nakon Kena Russella i Terryja Jonesa, treći dobitnik motovunske nagrade Motovun Maverick kojom se slavi neukalupljenost bit će austrijski autor Ulrich Seidl.

Za tog filmaša kažu da je svojim filmskim opusom posve izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije 'uređenih filmskih kategorija.

- Ja ne pravim razliku između igranih filmova i dokumentarac. Zato su za moj rad skovali izraz 'inscenirana stvarnost'. To znači da ljudi u mojim filmovima nisu glumci, ali se ponekad tako ponašaju - kaže Seidl.

Werner Herzog uvrstio je Seidla među deset svojih omiljenih redatelja, a za njegov film 'Životinjska ljubav' izjavio je: Nikada mi prije neki film nije omogućio izravan pogled u pakao.

Ulrich Seidl rođen je u Beču 1952., a odrastao je u gradu Hornu u donjoj Austriji.

Studirao je novinarstvo, povijest umjetnosti i dramu u Beču, uzdržavajući se raznoraznim poslovima, prije no što je u dobi od 26 godina upisao studij na prestižnoj Bečkoj filmskoj akademiji.

Prvi film, dokumentarac 'Četrdeset prva', snimio je 1980., a nakon kontroverzi koje je izazvao idućim filmom, 'Bal' (1982.) – satiričnim portretom maturalne zabave u svom rodnom gradu – Seidl je ljubazno zamoljen da napusti Akademiju.

1990. vraća se na scenu dugometražnim dokumentarcem 'Dobre vijesti', da bi u sljedećih deset godina snimio još sedam, što filmskih što televizijskih dokumentaraca, te za svoj rad primio brojna priznanja i nagrade.

Za film 'Računajte na gubitak' dobio je 1993. posebnu nagradu žirija amsterdamske IDFA-e, a 1999. nagradu publike Sarajevo Film Festivala za film 'Modeli'.

'Pasji dani' osvojili su Srebrnog lava na venecijanskoj Mostri 2001. godine, a u Motovunu je prikazan već iduće godine.

Nakon njega Seidl je snimio 'Stanje nacije', kritički pogled na Austriju pod vlašću ekstremno desničarske koalicije, u kojem su pojedine epizode režirali još i Barbara Albert, Michael Glawogger i Michael Sturminger.

2003. snimio je kontroverzni 'Isuse, ti znaš', koji je na festivalu u Karlovym Varyma nagrađen kao najbolji cjelovečernji dokumentarni film, te potom 2004. prikazan i u programu Motovun Film Festivala.

'Import Export' je 2007. bio nominiran za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu.

Publika 14. Motovun Film Festivala moći će se suočiti s Ulrichovim opusom u posebnom retrospektivnom programu, a sam autor bit će gost ovogodišnjeg festivala od 25. do 29. srpnja.


Filmski.net


Komentari