VAFI kod japanskog veleposlanika: Tisuću ždralova optutovalo kući

Objavljeno: 02.05.2012. 22:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: VAFI

VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin završio je prije dvadesetak dana, no tek jučer uručena je posljednja ovogodišnja statua VAFI. Naime, obzirom na to da je partner 3. VAFI-ja bio Japan, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Masaru Tsuji primio je Sandru Malenicu i Hrvoja Seleca, organizatore festivala.

Podsjetimo, sav popratni program VAFI-ja koji je uključivao projekcije animiranih filmova, povijesti animacije, radionicu japanskog pisma, predavanje te izložbu, bio je posvećen Zemlji izlazećeg sunca.

- Ovo je važan susret za nas jer dokazuje da smo posao dobro odradili. Veleposlanik, nažalost, nije mogao doći na VAFI, ali prvom prilikom pozvao nas je da nam čestita te da time da podršku ovom festivalu - rekao je Hrvoje Selec, izvršni direktor festivala.

Primanju su prisustvovale i Iva i Željka Tkalec te Sanja Željeznjak koje su napravile izložbu i održale radionice u sklopu festivala VAFI. Uz Željeznjak, predsjednicu nedavno osnovanog Hrvatko-japanskog društva prijateljstva grada Varaždina, primanju je prisustvovala i Lara Zadravec, tajnica društva.

Na poklon je, uz statuu VAFI, veleposlanik dobio i tisuću ždralova koji su nastali na VAFI-ju još prošle godine u sklopu humanitarne akcije za žrtve od tsunamija i radionice izrade ždralova koju su vodile Iva i Željka Tkalec, te papiriće sa željama koje su izradili učenici japanskog jezika kod Sanje Željeznjak u Školi stranih jezika Šimunić.

- Japan voli Hrvatsku, naročito turistički, te je Hrvatska danas hit destinacija Japanaca za odmor. Stoga ću poraditi na ekonomskim i kulturnim vezama Japana i Hrvatske, te se truditi njih ojačati, a naročito s japanskim animiranim filmovima koji su velik dio japanske kulture i tradicije – istaknuo je veleposlanik Tsuji.

Uz nezaobilazan zeleni čaj i ugodan razgovor, veleposlanik je izrazio i želju da posjeti Varaždin već prvom prilikom.

No, tu priča s VAFI-jem i Japanom ne staje. Krajem kolovoza u Hirošimi se održava jedan od najvećih festivala animiranog filma na svijetu kojem je osnivačica i direktorica Sayoko Kinoshita, gošća trećeg VAFI-ja. Ona je pozvala Malenicu i Seleca da prisustvuju festivalu te tako nastave prijateljstvo i suradnju koje je zapčelo u Varaždinu.

- Velika nam je čast što smo pozvani u Hirošimu. Prije tri godine kada smo počinjali ovo sve nam se činila nemoguća misija. No to je nabolji dokaz da se trud i rad isplate, da VAFI raste i da već ima svoje mjesto na karti svjetskog animiranog filma – rekla je Sandra Malenica, programska direktorica festivala. 

Komentari