Večeras u Kinu Galerija film o Vatroslavu Lisinskom

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 01.07.2013. 11:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:31

Danas, 1. srpnja u 19 sati, Hrvatska kinoteka Hrvatskoga državnog arhiva  i Kino Galerija prikazuju u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, digitalno restaurirani prvi sačuvani hrvatski zvučni dugometražni igrani film "Lisinski" Oktavijana Miletića.

Lisinski je snimljen za vrijeme NDH, a premijerno prikazan 9. travnja 1944. u kinu Europa.

Film govori o životu Vatroslava Lisinskog, prvog i zapravo jedinog značajnog skladatelja iz vremena Ilirskog preporoda. Nakon Drugog svjetskog rata filmu se gubi trag, a pronađen je tek 1981. godine u spremištu Jadran filma.

Zanimljivo je da se u filmu pojavljuje i jedna Varaždinka. Naime, Lisinski je budnicu Prosto zrakom ptica leti u čast dolaska Ljudevita Gaja u Zagreb napisao na nagovor kolege Alberta Štrige, a tu budnicu u svom salonu na glazbenom sijelu otpjeva grofica Sidonija Erdődy Rubido.

Sidoniju Erdödy Rubido u filmu glumi i pjeva tadašnja prvakinja hrvatske opere sopranistica Srebrenka Jurinac.

Srebrenka Sena Jurinac Varaždinka je po ocu, kasnije odlikovana prvakinja Bečke državne opere i pjevačica zavidne europske karijere, bila je i česti gost Varaždinskih baroknih večeri.

No, okosnicu filma čini zapravo sjećanje na 28. ožujka 1846. godine, dan praizvedbe prve hrvatske opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.

Varaždinska će publika tako moći uživati i u zvučnoj kulisi ovog četrdesetminutnog filma, ali i u ulogama mnogih tadašnjih muzičkih veličina.

Ulaznica je 10 kuna.

Komentari