Vikend u kinu Galerija uz "Alabama Monroe" i "Večernjeg posjetitelja"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 01.03.2014. 13:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Večeras, 1. ožujka, u kinu Galerija u skolpu ciklusa "Oskarovska subota" od 19 sati igra film "Alabama Monroe".

Ovaj belgijski film snimljen 2012. donosi priču o vezi Didiera i Elise. To je ljubav na prvi pogled. Didier svira bendžo u bluegrass bendu, živi u kamp-kućici na selu u Belgiji i idealizira Ameriku kao zemlju slobodnih. Elise je vlasnica salona za tetovaže. Njeno tijelo puno je malih uspomena prošlih ljubavnika čija su imena pažljivo prekrivena novim tetovažama. Njihovi životi ubrzo se isprepletu. Elise pjeva u Didierovu bendu i ubrzo dobiju kćer Maybelle s kojom se useljavaju u pažljivo ali neobično obnovljenu seosku kuću. Film prati Elise i Didiera na vrtoglavoj vožnji kroz život, kroz dane ispunjene ljubavlju prema glazbi i uzajamnom strašću.

Redatelj je Felix van Groeningen.

U nedjelju, 2. ožujuka, od 18 sati pak se nastavlja ciklus "Bajke i mitovi". Film koji igra jer francuski, snimljen 1942., a zove se "Večernji posjetitelj".

Naslovni likovi ove priče, jedne od mnogih izvanrednih suradnja redatelja Marcela Carnéa i pjesnika Jacquesa Préverta, zapravo su poslanici đavla, a zadaća im je da na svadbenoj ceremoniji posiju zlo u dušama mladenaca. Ljubav koja se rađa između mladenke i izaslanika pakla simbolički izražava tezu o krhkosti ljubavi, ali i o nemogućnosti njena uništenja. Poezija u kombinaciji s crnim humorom u srednjovjekovnoj metafizičkoj fantaziji koja je ujedno alegorija neslomljivosti francuskog duha za vrijeme nacističke okupacije.

Komentari