lijepa glazbena večer...

15. festival Kre Mure i Drove: večer glazbe, sjećanja i tradicije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.06.2018. 16:42

Zadnja izmjena: 05.06.2018. 16:51

Tradicionalni festival Kre Mure i Drove, petnaesti po redu održan je u petak u sportskoj dvorani OŠ Prelog u organizaciji Studija M i uz podršku brojnih sponzora! Nakon dvije godine, program festivala autorske tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja vratio se u dobro poznatu dvoranu iz koje je sve krenulo, sada već davne 2004. godine! 

Petnaesti festival Kre Mure i Drove bila je večer sjećanja na protokele godine, a kroz koju je sve nazočne vodio uhodani voditeljski par, Mirjana Švenda i Željko Sokač. Prvi dio večeri donio je retrospektivu, odslušali smo 16 odabranih pjesama s dosadašnjih festivala, a na trenutke s pozornice, ali i one iza kulisa, podsjećale su brojne fotografije koje su se izmjenjivale na velikom platnu uz pozornicu.

Na jedinstvenoj cvjetnoj pozornici pjevali su: Rajko Suhodolčan, Emina Grahovec, Željko Grozaj, Mario Mustač, Zlatko Bacinger, Božidar Brajković, Rahela Žižek, Filip Hozjak,Marko Košutić.TS Sinovi Međimurja, Svirci, Martin Srpak, Josip Šavora-Doda, Josip Sanjković-Mitrica, Juraj Galian, Julijana Kočila, Danijel Škvorc, Tino Jelenić i TS Kumovi, a koji su pratili i neke soliste. Tradicionalno, većinu pjevača pratio je festivalski orkestar TS Frikovi pod vodstvom dirigenta Valentina Škvorca. Gost iznenađenja bio je Mladen Medak-Gaga.

Nakon retrospektive, drugi dio večeri uz četiri tradicionalne međimurske skladbe, bila je prigoda da se svi zajedno prisjetimo naše najveće čuvarice međimurske popevke, Elizabete Toplek - Tete Lize. Jer, bio je to prvi Festival bez naše drage Tete Lize koja je Festival podržavala od samog početka, puno puta pjevala, a gotovo na svakom bila u publici.

Na samom kraju dodijeljena je i nagrada za najslušaniju pjesmu – Kaj pak mi moreju. Josipu Sanjkoviću-Mitrici uručili su je zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, u ime Grada kao generalnog pokrovitelja, i Andrija Tomašek, direktor tvrtke Kabel-Mont Domašinec kao generalni sponzor Festivala.

Najslušanije pjesme s festivala Kre Mure i Drove 2017.:

1. Kaj pak mi moreju - Josip Sanjković-Mitrica
2. Tebi Drova bom povedal - Saša Štefić-Sale
3. Ne morem ja bez tebe - Rajko Suhodolčan i klapa Bistrica

Zajedničkim snagama, organizator i sponzori, i ove smo godine brojnim posjetiteljima, čuvarima naše kulture i tradicije, omogućili besplatan ulaz. Festival je podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a dr.sc. Zdravko Kedžo.

Komentari