uz blagoslov bicikla

Rokovo u Međimurju

prelog.hr

Objavljeno: 17.08.2017. 18:03

Zadnja izmjena: 17.08.2017. 18:03

I ove je godine brojnim događanjima proslavljen blagdan svetog Roka u Draškovcu. U prigodi Rokova nekada su sve međimurske župe hodočastile u Draškovec, gdje je svetom Roku u čast podignuta zavjetna crkva na posjedu grofa Mihaela Althana, tadašnjeg vlasnika cijelog Međimurja.

Posljednjih se godina zahvaljujući župniku iz Draškovca, velečasnom Matiji Voniću, obnavlja tradicija hodočašća zaštitniku Međimurja. Duhovnu pripravu, trodnevnicu uoči blagdana, vodio je velečasni Nikola Markušić, župni vikar iz Preloga, koji je predvodio mise uoči blagdana u župnoj crkvi sv. Roka. Središnje euharistijsko slavlje prigodom 257. obljetnice zavjeta sv. Roku, u srijedu 16. kolovoza, predvodio je varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak. Svečanom misnom slavlju, koje je započelo svečanom procesijom s kipom svetog Roka, nazočili su i saborski zastupnik Darko Horvat, zatim Sandra Herman i Josip Grivec, zamjenici međimurskog župana, dopredsjednik županijske skupštine Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te brojni drugi uzvanici, vjernici i hodočasnici. Na kraju mise uslijedio je tradicionalan blagoslov hodočasnika biciklista i bicikala, blagoslov životinja i blagoslov kruha.

U sklopu proslave blagdana svetog Roka upriličena je izložba pod nazivom „Sve naše župne biciklijade“, a organiziran je i tradicionalan „Draškovski sejem“. U poslijepodnevnim satioma održan je koncert duhovne glazbe gdje su nastupili zbor mladih Modestia te vokalno instrumentalni sastav RiM iz Zagreba.

Komentari